TRAŽI SE PREMIJER

Britanska igra prijestolja: Dok se konzervativci bore za vlast, Johnson se našao u novom seks skandalu

Ovoga vikenda otkriveno je i da je Boris Johnson lobirao za zapošljavanje žene s kojom je imao seksualni odnos dok je bio gradonačelnik Londona

Boris Johnson uslijed najveće krize posjetio je centar za istraživanje Francis Crick Institute

 Leon Neal/Pa Images/Profimedia/Leon Neal/Pa Images/Profimedia

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss posljednja je u nizu koja je ušla u utrku da zamijeni Borisa Johnsona na mjestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Truss je smanjenje poreza stavila u središte svoje kampanje, obećavši da će poništiti povećanje poreza na plaće koje je uveo bivši ministar financija Rishi Sunak. Za britanski Daily Telegraph u nedjelju navečer je napisala da će se "boriti na izborima kao konzervativka i vladati kao konzervativka".

Johnson je dao ostavku na mjesto čelnika konzervativaca u srijedu nakon masovne pobune njegovih ministara i niza skandala koji su obilježili njegov mandat. Politički kaos je doveo do prijevremenih izbora za vođu Konzervativne stranke.

Truss se pridružila desetorici drugih kandidata koji su već započeli svoje kampanje za vodstvo, uključujući Sunaka, njegova nasljednika Nadhima Zahawija, bivšeg ministra zdravstva Sajida Javida, bivšeg ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta, ministricu trgovine Penny Mordaunt i ministra prometa Granta Shappsa. Očekuje se da će svoju kampanju uskoro lansirati i ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

image

Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova

Ben Cawthra/Ddp Usa/Profimedia/Ben Cawthra/Ddp Usa/Profimedia

Patel je na sastanku konzervativaca tijekom vikenda pozvala tvrdolinijaše koji su u potpunosti na strani Brexita da joj daju podršku, prenio je Sunday Times. Predstavit će se kao jedini "autentični" zagovornik Brexita koji može pobijediti u natjecanju za vodstvo, pozivajući kandidatkinje Suellu Braverman, državnu odvjetnicu koja se obraća tvrdokornim zagovornicima Brexita, i Kemi Badenoch, ministricu za jednakost, da odustanu od utrke i podrže ju.

Ako Truss i Patel oko sebe uspiju okupiti pristaše Johnsona i tvrdolinijaše, to bi moglo biti pogubno za Sunaka, koji nije omiljen među njima te je primio kritike da je svojom ostavkom pokrenuo pad premijera. Nadine Dorries, ministrica kulture koja također razmatra natjecanje za vodstvo, pokušala je oštetiti Sunaka rekavši Daily Mailu da je surađivao s Dominicom Cummingsom, premijerovim bivšim pomoćnikom koji je nakon napuštanja Downing Streeta 10 postao njegov glavni kritičar i protivnik.

Očekuje se da će još prljavih optužbi na račun konzervativaca izaći na vidjelo kako se žestoka borba za poziciju premijera bude zahuktavala. S jednom takvom tijekom vikenda ponovno se suočio Johnson.

Otkriven je dokaz da je Johnson koristio svoj politički utjecaj kako bi lobirao za zapošljavanje žene s kojom je imao seksualni odnos u vrijeme dok je bio gradonačelnik Londona. Johnson se zalagao za njezino zapošljavanje u gradskoj vijećnici. U snimljenom razgovoru koji je objavio Sunday Times ta je žena prilikom susreta s Johnsonom 2017. rekla kako se ne osjeća ugodno zbog kratke veze koju su imali 2008. U to vrijeme Johnson je bio u braku i imao je četvero djece, a ona je bila maturantica u dvadesetima koja se nedavno preselila u London. Johnson na snimci kaže: "Predložio sam te za posao i bio sam jako razočaran kada nisi dobila tu poziciju", a kasnije joj je navodno poslao poruku: ‘‘Trebam te koliko i svog pisca govora - što kažeš na to?‘‘.

Žena koja je htjela ostati anonimna obratila se Sunday Timesu u travnju i odlučila je nastaviti s pričom prije tjedan dana, nakon što je zaključila da zastupnici i javnost moraju znati za njegovo ponašanje. Slučaj je najnoviji primjer da je Johnson koristio svoj politički utjecaj kako bi lobirao žene s kojima je imao osobne odnose. Prošlog je mjeseca objavljeno da je Johnson lobirao da zaposli svoju suprugu Carrie Symonds (34) na mjestu njegove šefice osoblja u ministarstvu vanjskih poslova dok je par imao aferu 2018. Također je američkoj diplomatkinji Jennifer Arcuri (37), tijekom njihove afere 2011., osiguravao pristup putovanjima koja su financirali porezni obveznici.

image

Mnoštvo ispred Downing Streeta čeka ostavku Borisa Johnsona

I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/Eyevine/Profimedia

Oporbena Laburistička stranka Keira Starmera želi da Johnson odmah ode s pozicije. Odbor 1922, skupina parlamentarnih zastupnika Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju njezinog čelnika, u ponedjeljak će glasati o svom novom vodstvu te odlučiti o pravilima glasanja o povjerenju. Ukoliko odluče zadržati Johnsona kao privremenog premijera, stranka planira ovog tjedna pokrenuti glasanje o njegovom povjerenju. To bi moglo dovesti do izbacivanja Johnsona i imenovanja novog privremenog premijera ili čak do prijevremenih općih izbora.

Rješenja za inflaciju

Natjecanje za vodstvo je natjecanje u tome kako smanjiti teret inflacije na kućanstva u Velikoj Britaniji. Većina kandidata obećava smanjenje poreza na dobit. ‘‘Pod mojim vodstvom, počela bih smanjivati poreze od prvog dana kako bih odmah poduzela mjere i pomogla ljudima da se nose s troškovima života‘‘, napisala je Liz Truss u tijeku lansiranja kampanje. Sadašnji ministar financija Zahawi rekao je da želi smanjiti potrošnju za 20 posto kako bi platio smanjenje poreza. Javid i Hunt također su smanjenje poreza postavili kao prioritet. Kao Truss, i Javid je obećao da će preokrenuti povećanje plaćanja nacionalnog osiguranja, do čega je došlo u travnju. Rishi Sunak se nastoji predstaviti kao jedini odgovorni kandidati govoreći da se konzervativci ne priklanjaju ‘‘bajkama‘‘ o tome kako riješiti krizu u zemlji. Sunak bi mogao imati problema s pridobivanjem zastupnika koji nisu bili impresionirani njegovim povećanjem poreza dok je obnašao funkciju ministra na najviše razine od 2. svjetskog rata.(Karla Juničić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:13