ELIZABETA II

BRITANSKA KRALJICA IZVAN SEBE, JAKO JE LJUTA Osjeća se izdanom jer je procurila snimka njezina salutiranja Hitleru

 AFP

Britanska kraljica Elizabeta II navodno je izvan sebe od bijesa nakon što se tabloid The Sun uspio dočepati snimke na kojoj ona kao mala djevojčica vježba podizanje desnice u znak nacističkog pozdrava.

Kako piše Daily Mirror, 89-godišnja kraljica osjeća se izdanom jer je očito netko iz njezina okruženja novinarima predao kopiju kompromitirajuće snimke, za koju u Buckinghamskoj palači službeno kažu da je treba promatrati u primjerenom kontekstu njezine tadašnje dobi, okolnosti u kojima je snimka nastala i tadašnjeg povijesnog trenutka. Nacisti su u to doba, a snimka je nastala 1933. godine, bili u usponu i, napominju u palači, mnogi su diljem svijeta imitirali njihovo salutiranje desnicom.

Sporni je video, koji je iznova kraljevsku obitelj doveo u neugodnu vezu s Hitlerovim režimom, trebao biti čuvan u Kraljevskom arhivu. Policija je pokrenula istragu o načinu na koji je iz arhiva dospio u javnost.

Elizabeta II navodno je posebno ogorčena što snimka u vezu s nacizmom dovodi i njezinu pokojnu majku, za koju ona kaže da je svim srcem prezirala Hitlera te je stoga i postala inspiracijom mnogim Britancima koji su ustali i borili se protiv nacizma.

Na snimci se, osim Kraljice majke i Elizabete II vidi i princeza Margaret te tadašnji princ od Walesa Edward, koji je jedno kraće vrijeme bio i kralj, a često ga smatraju simpatizerom nacista.

Iako se The Sun suočio s lavinom kritika zbog odluke da snimku objavi, uredništvo tog lista brani svoju odluku tvrdnjom da u ovom slučaju postoji javni interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:23