ŽELI POMOĆI SIROMAŠNIM ŽENAMA

BRITANSKA PARLAMENTARKA RAZBILA TABU I OTVORENO PROGOVORILA O MJESEČNICI Zakasnila na raspravu pa otkrila i zašto te poslala važnu poruku vladi

 
Danielle Rowley
 Danielle Rowley / TWITTER

Zastupnica donjeg doma britanskog parlamenta iz redova Škotske radničke stranke Danielle Rowley zaradila je pohvale jer je u toj instituciji povela raspravu o cijeni higijenskih proizvoda za žene, piše The Guardian.

Rowley je, naime, u četvrtak zakasnila na raspravu o ženama i jednakosti te je po dolasku u dvoranu pojasnila da ima menstruaciju te da ju je ona ovaj tjedan koštala već 25 funti (208 kuna).

Zastupnica je potom pozvala da se pomogne ženama koje si ne mogu priuštiti osnovne higijenske proizvode. "Znamo da žene na godinu na uloške potroše u prosjeku 500 funti (4.173 kuna). Mnoge si žene ovo ne mogu priuštiti. Što vlada radi po pitanju siromaštva žena?", upitala je Rowley.

"Drago mi je što je (Danielle Rowley) u parlamentu otkrila da ima mjesečnicu. Zašto bi to bio tabu? Da su to bili muškarci, hvalili bi se koliko obilno krvare i koliko su im grčevi jaki", napisao je na Twitteru novinar Tony Grew na što mu je Rowley odgovorila da su njezini grčevi "poprilično epski".

The Scotsman piše da je Rowley postala prva žena koja je u parlamentu progovorila o menstruaciji. Škotski je parlament već uveo praksu davanja besplatnih higijenskih proizvoda ženama koje ih ne mogu same kupiti.

The Guardian navodi da Velika Britanija zbog tog koraka osjeća veliki pritisak da uvede sličnu mjeru jer si svaka deseta Britanka ne može priuštiti osnovne higijenske proizvode.

Anketa provedena u Škotskoj otkrila je da su neke stanovnice zbog nemogućnosti da kupe higijenske proizvode tijekom mjesečnice koristile i stare krpe pa čak i novine.

Iz britanske su vlade poručili da će po izlasku iz Europske unije ukinuti PDV na higijenske proizvode te da pozorno prate kako napreduje škotska implementacija programa davanja besplatnih higijenskih proizvoda ženama.

"To je jako važno, a o tome se ne govori dovoljno često. Mislim da je to još uvijek tabu tema. Često pričam o svojoj mjesečnici. Pričam o njoj i s muškim prijateljima i kolegama. Većinom je u redu, međutim mislim da takva priča ne prolazi dobro u društvu starijih muškaraca i žena. Nadam se da će moj istup u parlamentu razbiti taj tabu i dati ženama više samopouzdanja", rekla je Rowley za Mirror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42