OBRAT U ISTRAZI

Britanska policija pokolj u Readingu u kojem su ubijene tri osobe sada smatra terorističkim činom

Osumnjičenik (25) je uhićen i smješten u pritvor nedugo nakon počinjenja djela
 Ben Stansall/AFP

Britanska policija je priopćila u nedjelju da napad u Readingu u kojemu su u subotu navečer nožem nasmrt izbodene tri osobe sada obrađuje kao "teroristički".

Osumnjičenik, 25-godišnjak koji živi u tom gradu s dvjestotinjak tisuća stanovnika, oko 60 km južno od britanske prijestolnice, uhićen je i smješten u pritvor nedugo nakon počinjenja djela.

Tri osobe koje su u napadu teško ozlijeđene primljene su u bolnicu, rekli su istražitelji.

Policija isprva nije smatrala da je riječ o terorizmu, ali je napomenula da istražitelji "ne isključuju nijednu mogućnost" što se tiče motiva napada u parku Forbury.

Premijer Boris Johnson je u subotu navečer putem Twittera uputio poruku u kojoj kaže da je "u mislima sa svima koji su pogođeni strašnim događajima u Readingu", izrazivši zahvalnosti hitnoj medicinskoj službi.

Premijer je u nedjelju ujutro održao sastanak sa sigurnosnim dužnosnicima i s nekim ministrima u Downing Streetu te je obaviješten o tijeku istrage, rekao je glasnogovornik.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je u subotu navečer, također u poruci na Twitteru, da je "iskreno zabrinuta".
Očevici na koje se poziva britanska novinska agencija PA izjavili su da je muškarac napao više skupina okupljenih u parku te večeri.

"U parku je bilo mnogo ljudi, veći broj njih sjedio je i razgovarao s prijateljima uz čašicu kada se odjednom pojavio muškarac vičući nešto i uputio se prema skupini desetak ljudi pokušavši ih napasti nožem", rekao je za PA Lawrence Wort, očevidac događaja.

"Izbo je tri osobe, po vratu i prsima, onda se okrenuo i počeo trčati prema meni, a mi smo se dali u bijeg", rekao je taj 20-godišnjak, sportski trener.

"Kada je shvatio da nas ne može stići, zgrabio je jednu osobu za vrat i kad je vidio da su svi počeli bježati, i on se udaljio iz parka", rekao je.

Napad se dogodio u blizini mjesta na kojemu se nešto ranije održao skup proturasističkog pokreta "Crni životi su važni", ali organizatori i policija misle da ta dva događaja nisu povezana.

U Ujedinjenom Kraljevstvu dogodila su se zadnjih mjeseci dva napada koje je policija označila kao teroristička.

Krajem studenog džihadist koji je bio na uvjetnoj slobodi ubio je dvije osobe u središtu Londona. Napadača, koji je na sebi imao lažni bombaški prsluk, ubila je policija na Londonskom mostu.

Dana 2. veljače tri su osobe ozlijeđene nožem u "islamističkom napadu" kako ga je označila policija, u trgovačkoj ulici na jugu Londona. Napadača, osuđivanog za terorizam, ubila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 16:49