OPTUŽEN ZA SEKSUALNO NAPASTOVANJE

Britanska policija pozvala Assangea da se javi u postaju

WikiLeaks founder Julian Assange (C) arrives at London's High Court on November 2, 2011. Julian Assange finds out on Wednesday whether he will be forced to leave Britain in order to face questioning over rape allegations in Sweden. The High Court in London is set to announce at 0945 GMT whether the 40-year-old Australian, whose whistleblowing website has enraged governments around the world, should be extradited following his arrest in December. AFP PHOTO / LEON NEAL
 AFP

LONDON - Britanska policija u četvrtak je izvijestila da je pozvala utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je utočište pronašao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, da se javi u policijsku postaju, a krajnji je cilj njegovo izručenje Švedskoj, zemlji u kojoj je optužen za seksualno napastovanje.

"To je uobičajena praksa u procesu izručenja i prvi korak u samoj proceduri", objavila je u četvrtak policija u priopćenju uz objašnjenje da se Assange mora javiti u točno određenu policijsku postaju, a u pozivu je naznačen precizan datum i sat njegove prijave.

Assange će se, kako prenosi britanska agencija Press Association, morati javiti u policijsku postaju Belgravia u središtu britanskoga glavnog grada u petak u 11.30.

Scotland Yard je podsjetio kako Julian Assange kojemu je 19. lipnja omogućeno utočište u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, prije čega je zatražio politički azil od te zemlje, nije poštovao pravila o kućnome pritvoru. "Neodazivanje na poziv značit će novo kršenje pravila i podložno je uhićenju", stoji u policijskom priopćenju.

BBC je izvijestio da je obavijest poslana i Asangeu i veleposlanstvu Ekvadora koje je to odbilo komentirati.

Assange niječe optužbe za seksualno napastovanje u Švedskoj i strahuje da bi ga ta zemlja mogla izručiti Sjedinjenim Državama gdje bi mu se sudilo za otkrivanje tajnih diplomatskih bilješaka što se u toj zemlji može kazniti i smrću.

Po diplomatskoj konvenciji policija ne smije ući u veleposlanstvo bez odobrenja Ekvadora. Međutim, čak i da mu Ekvador odobri azil, Assange ne može otputovati u Ekvador, a da ne prođe kroz London i pritom bude uhićen, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:43