ODLUKA VEĆ IZAZVALA NIŽ ŽALBI

BRITANSKA PREMIJERKA KRITIZIRALA ZABRANU NOŠENJA MARAMA 'Žene imaju pravo odlučiti kako će se oblačiti, a Velika Britanija takve zakone neće donositi'

Theresa May, britanska premijerka
 Damir Sagolj / REUTERS

Nije ispravno da vlade govore ženama što trebaju nositi, rekla je u srijedu britanska premijerka Theresa May povodom odluke najvišeg suda Europske unije kojom se tvrtkama omogućava da svojim zaposlenicima pod određenim uvjetima zabranjuju nošenje muslimanskih marama za glavu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) koja je donesena u utorak i odnosi se i na druge vidljive religijske simbole izazvala je niz žalbi religijskih vođa i udruga za ljudska prava.

May je u parlamentu istaknula da Britanci imaju "snažnu tradiciju slobode izražavanja", da je "pravo svih žena da odlučuju kako će se oblačiti ", te da oni neće donositi takve zakone.

"Bit će slučajeva kad je u redu zatražiti da se veo skine, kao na graničnoj kontroli ili na sudovima, a individualne institucije mogu donositi svoja pravila, no nije na vladi da kaže ženama što smiju, a što ne smiju nositi", istaknula je britanska premijerka.

ECJ je u utorak donio zajedničku presudu u slučaju dviju muslimanki u Francuskoj i Belgiji koje su se smatrale žrtvama diskriminacije jer su odbile skinuti marame.

"Interno pravilo koje zabranjuje vidljivo nošenje bilo kakve političke, filozofske ili vjerske oznake ne predstavlja izravnu diskriminaciju", kazao je Sud u priopćenju o svojoj odluci.

To je prva odluka ECJ-a o pitanju nošenja muslimanskih marama na radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:55