LIZ TRUSS

Britanska šefica diplomacije: Zapad je dosad zamrznuo 350 milijardi dolara iz ‘Putinove ratne blagajne‘

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je zgrožena ‘snimkama iz Buče‘, grada sjeverozapadno od Kijeva

Liz Truss 

 Janek Skarzynski/AFP

Zapad je zamrznuo 350 milijarda dolara deviznih pričuva ruskog režima, "ratnu blagajnu Vladimira Putina", rekla je u utorak u Varšavi britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Dosad su naše sankcije paralizirale one koji hrane i financiraju Putinovu ratnu mašineriju. Ovog tjedna ćemo objaviti da smo zamrznuli više od 350 milijarda dolara iz Putinove ratne blagajne", rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom.

To je "više od 60 posto od 604 milijarde dolara deviznih pričuva režima", rekla je.

Usto je rekla da će od partnera u NATO-u i u G7 zatražiti uvođenje novih sankcija, napose zabranu pristupa ruskih brodova lukama, "udarajući na industrije koje pune Putinovu ratnu blagajnu, kao što je zlato i dogovarajući se o jasnom vremenskom planu za zabranu uvoza ruske nafte, ugljena i plina".

Rekla je da je zgrožena "snimkama iz Buče", grada sjeverozapadno od Kijeva, gdje je proteklog vikenda pronađen velik broj trupala nakon povlačenja ruskih snaga iz okolice glavnog grada.

"To su strahote za koje smo mislili da smo ih ostavili u 20. stoljeću", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 08:11