COVID I BREXIT

Britanska središnja banka upozorava: ‘Neizvjesna je budućnost našeg gospodarstva‘

Iz središnje banke poručuju da su nova cjepiva protiv koronavirusa dobra vijest za dugoročni rast
 Ben STANSALL/AFP

Budućnost britanskog gospodarstva neuobičajeno je neizvjesna, upozorila je britanska središnja banka Bank of England (BoE), ukazujući na nagli rast broja zaraženih covidom 19 i brexit.

Iz središnje banke poručuju da su nova cjepiva protiv koronavirusa dobra vijest za dugoročni rast, ali da će skok broja oboljelih od covida-19 u proteklom razdoblju kočiti oporavak, piše britanski BBC.

Neizvjesnost u pogledu budućeg trgovinskog odnosa Velike Britanije i EU-a također je zamaglila izglede, dodaju.

BoE je na redovnoj sjednici u petak zadržao kamatne stope na rekordno niskih 0,1 posto i potvrdio vrijednost programa poticaja.

"Izgledi za gospodarstvo i dalje su neuobičajeno neizvjesni", zaključuju u banci.

"Oni ovise o razvoju situacije s pandemijom i mjerama poduzetim za zaštitu javnog zdravlja, kao i o prirodi novih trgovinskih aranžmana između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva i o prijelazu na njih".

Uspješno ispitivanje nekih cjepiva protiv covida i planovi za njihovo uvođenje sljedeće godine vjerojatno će "smanjiti rizike za pogoršanje gospodarskih izgleda", ali naglo širenje zaraze u posljednje vrijeme i opetovano uvođenje ograničenja utjecali su globalnu aktivnost, ističu.

"Uspješno uvođenje cjepiva trebalo bi poduprijeti postupno ukidanje ograničenja i oporavak aktivnosti", navodi se u izvješću, "iako je manje jasno kako će takva očekivanja utjecati na neposredno ekonomsko ponašanje kućanstava i tvrtki".

Fleksibilnost

Inflacija od 0,3 posto u studenome i dalje je znatno ispod ciljane bančine razine od dva posto, podsjeća BoE, dodajući da je spreman tolerirati inflaciju iznad dva posto ako brexit bez dogovora izazove oštro slabljenje funte i time poveća cijene uvoza.

Planiraju također gotovo nepromijenjenom dinamikom nastaviti kupovati britanske državne obveznice na početku 2021. godine u nastojanju da podupre gospodarstvo. Ako se izgledi pogoršaju, spremni su ponovo povećati vrijednost tog programa.

Samuel Tombs iz Pantheon Macroeconomicsa ocjenjuje je da je to "najjasniji signal dosada da će (BoE) dodatno ublažiti monetarnu politiku ako dogovor ne bude postignut".

Ured za proračunsku odgovornost, vladin neovisni prognostičar, predviđa da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 11,3 posto, što bi bio najveći pad u posljednjih 300 godina. Nezaposlenost bi po njihovim procjenama trebala poskočiti na 9,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 02:52