VELIKI IZDACI

Britanska vlada otkrila koliko su potrošili na pogreb kraljice Elizabete II.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. rujna u 96. godini, u zemlji je proglašeno 10-dnevno žalovanje
 Victoria Jones/wpa Pool/shutterstock/Victoria Jones/wpa Pool/shutterstock

Britanska vlada je potrošila 161,7 milijuna funti (204 milijuna američkih dolara) na državni pogreb kraljice Elizabete, objavilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. rujna u 96. godini, u zemlji je proglašeno 10-dnevno žalovanje koje je završilo pogrebom 19. rujna.

Lijes koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

"Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz pogreb prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zajamčena u svakom trenutku", napisao je u pismu parlamentu ministar financija John Glen.

Na ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca, 73,7 milijuna funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u povijesti.

Na pogrebu su se okupili mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi. Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičina platinastog jubileja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24