ZASTARJELA PRAVILA

Britanska vlada razmišlja o reformi nasljeđivanja: Prvorođena kći Williama i Kate postat će kraljica?

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg zalaže se za promjenu pravila jer su ona, kako ističe, pomalo zastarjela
 AP

LONDON - Do najiščekivanijeg događaja godine, kraljevskog vjenčanja, još je desetak dana, a već se počelo raspravljati o tome što će uslijediti nakon što se princ William i Kate Middleton nađu pred oltarom.

Vrlo zahtjevan proces

Vikend u Ujedinjenom Kraljevstvu protekao je u raspravi o reformi nasljedstva u kraljevskoj obitelji. Britanska vlada najavila je da razmatra pokretanje promjena u pravilima o nasljeđivanju monarha prema kojima žensko dijete nasljeđuje tron jedino u slučaju da kralj i kraljica nemaju muško dijete. Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg takvu tradiciju smatra pomalo zastarjelom.

Ako prvo dijete princa Williama i buduće princeze Catherine bude djevojčica postat će kraljica bez obizira na to što će možda imati braću.

- Mislim da bi se danas većina ljudi složila s time da u obzir treba uzeti promjenu prema kojoj bi djevojčica mogla postati budući monarh - izjavio je Clegg, koji je zadužen za ustavne promjene.

Kako je riječ o izuzetno zahtjevnom i složenom procesu koji, kako je istaknuo Clegg, nije prioritet, upitno je može li se reforma nasljedstva obaviti prije rođenja djeteta princa Williama i njegove buduće supruge.

Palača bez komentara

Naime, osim Ujedinjenog Kraljevstva, britanski monarh predstavlja vrh države i za 15 zemalja Commonwealtha koje se moraju složiti s ovakvom promjenom.

Prema anketi koju je provela vladina agencija YouGov početkom mjeseca, 65% ispitanih muškaraca i 83% žena smatra da tron treba naslijediti prvorođeno dijete bez obzira na spol. Iz Buckinghamske palače zasad nema komentara, no radi se o odluci koju isključivo provodi britanska vlada, a ne kraljevska obitelj. Trenutna pravila nasljeđivanja prate potpuno neizmijenjeni zakon iz 1701.

Pokušaj modernizacije

Osim svojevrsne spolne diskriminacije, prema kojoj pravilo prvođenoga vrijedi samo ako se radi o muškom djetetu, ovaj zakon izričito zabranjuje da tron naslijedi katolik ili osoba u braku s katolikom.

Vjeruje se da je rasprava o reformi nasljeđivanja dio pokušaja modernizacije kraljevske obitelji u kojoj se već desetljećima nizaju nemili događaji koji kvare imidž monarhije. Mnogi smatraju da je pogodan trenutak za to; Britancima se sviđa činjenica da je budući kralj odabrao djevojku koja nije iz aristokratske obitelji te da se radi o braku iz ljubavi.

Britanci vole monarhiju

Iako cinici postavljaju pitanje treba li Britancima uopće kraljevska obitelj koja porezne obveznike stoji više od 300 milijuna kuna, sva istraživanja pokazuju da su Britanci u velikoj većini za ostanak monarhije. - Ona je antička institucija koju čine ekscentrici i prastara pravila i običaji. No, funkcionira i bilo bi teško naći bolju alternativu - tvrdi pisac i novinar Simon Jenkins.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33