OPTUŽBE

Britanske vlasti: Mučili su vas... Evo vam milijuni da se ne sudimo

Nagodba je, tvrdi britanska vlada, dogovorena da bi se izbjegao dulji i puno skuplji sudski proces
FILE - In this Feb. 2, 2002 file photo, a suspected al-Qaida or Taliban detainee from Afghanistan is carried on a stretcher before being interrogated by military officials at the detention facility Camp X-Ray on Guantanamo Bay U.S. Naval Base in Cuba. (AP Photo/Lynne Sladky, File) PHOTO PACKAGE FOR USE WITH AFGHANISTAN ANNIVERSARY STORIES
 Lynne Sladky / AP2002

LONDON - Britanska vlada isplatit će milijune funti odštete bivšim zatvorenicima iz Guantanama koji tvrde da su britanske vlasti znale za njihovo mučenje u američkom zatvoru na Kubi i drugdje u svijetu. Vlada Davida Camerona odlučila se izvansudski nagoditi s muškarcima koji su tužili državu, a jedan od njih, procurilo je u medije, dobit će kompenzaciju od čak milijun funti.

Proces od 10 godina

- To je cijena koju vlada treba platiti za nepoštivanje zakona i dopuštanje mučenja u ime slobode - komentirali su vijest britanski aktivisti. No oni smatraju da bi javnost trebala saznati kako su se točno britanski dužnosnici ogriješili o ljudska prava bivših zatvorenika.

Rješavanjem slučaja izvan sudnice britanska će vlada, naime, izbjeći otkrivanje tisuća povjerljivih dokumenata o radu svojih obavještajnih službi. Bivši zatvorenici tužili su ih da nisu spriječili njihovo protuzakonito prebacivanje u druge zemlje i mučenje kojem su bili podvrgnuti. Prema nekima, britanski obavještajci koristili su informacije koje su iz njih izvučene torturom.

No vlada ističe da se odlučila za nagodbu kako bi izbjegla sudske procese koji bi mogli trajati i deset godina i u konačnici je mnogo više koštali.

Među osobama koje će dobiti kompenzaciju trebali bi biti Binyam Mohamed, Bisher al-Rawi, Jamil el-Banna, Richard Belmar, Omar Deghayes, Moazzam Begg i Martin Mubanga. Svi spomenuti su britanski državljani ili imaju dozvolu za boravak u toj zemlji.

Veze s teroristima

Među njima je najpoznatiji slučaj Binyama Mohameda. On je 2002. uhićen u Pakistanu, a idućih sedam godina proveo je u zatvorima u Pakistanu, Maroku i Guantanamu bez suđenja. Rođen u Etiopiji, Mohamed je imao dozvolu za boravak u Velikoj Britaniji gdje je živjela njegova obitelj. Godinu prije uhićenja preobratio se na islam i posjetio Afganistan, a potom je uhićen i optužen za veze s teroristima. No, on tvrdi da su ga američki istražitelji mučili i da su na taj način od njega izvukli priznanje. Sve optužbe protiv njega kasnije su odbačene. Mohamed tvrdi da su britanski dužnosnici znali i pristali na njegovo ilegalno prebacivanju u Guantanamo gdje je proveo četiri godine.

Nezavisna istraga

Mediji predviđaju kako bi nagodba mogla izazvati prosvjede onih koji smatraju da su bivši zatvorenici iskoristili tužbu da izvuku novac od države koju su navodno pokušali napasti. Drugi će, navodi se, biti zadovoljni što je sud natjerao vladu da prizna da je podržavala mučenje ili plati kaznu.

Odluka o isplati kompenzacije, ističe vlada, oslobodit će put nezavisnoj istrazi o britanskoj uključenosti u mučenja i istrazi o tome u kojoj su mjeri britanski obavještajci znali da su informacije američki istražitelji dobili mučenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:51