UDAR NA POSEBNE ODNOSE

BRITANSKI AMBASADOR 'Donald Trump je kao Terminator, ranjen se izvuče iz svake krize'

Bilješke koje je objavio Daily Mail mogle bi zaoštriti odnose Londona i Washingtona; Reagirao je Nigel Farage, lider stranke Brexit: 'Kim Darroch je potpuno neprihvatljiv za taj posao i što prije ode, to bolje', napisao je na svom Twitteru
 REUTERS

- On je ‘nesiguran’ i ‘nesposoban’ - napisao je britanski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama u seriji bilježaka o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Britanski list Daily Mail dobio je na uvid tajne bilješke koje je veleposlanik Kim Darroch slao vladi u Londonu te u kojima omalovažava lik Trumpa. U njima upozorava britansku vladu da je Bijela kuća jedinstvena po svojoj ‘disfunkcionalnosti’ te da bi Trumpova predsjednička karijera mogla završiti sramotno.

Nekompetentni su

Darroch piše: “Ne vjerujemo da će ova administracija postati znatno normalnija; manje disfunkcionalna; manje nepredvidljiva; s manje frakcija; manje diplomatski nespretna i nesposobna”. Iz tih razloga smatra da Bijela kuća neće nikada “izgledati kompetentna”.

Bilješke iz Washingtona obuhvaćaju razdoblje od 2017. godine do danas te pokrivaju sve od Trumpove politike na Bliskom istoku do trenutnih planova za ponovno kandidaturu na predsjedničkim izborima za 2020. godinu. Prema veleposlanikovim navodima Trump ima veliku sposobnost negiranja skandala i kontroverzi u životu iz kojih se uvijek uspijeva izvući “iz plamena pohaban ali netaknut, kao [Arnold] Schwarzenegger u završnim scenama The Terminatora”. Dužnosnicima u Londonu poručuje da kako bi se učinkovito nosili s Trumpom moraju “iznijeti svoje točke jednostavno, čak i tupo”.

Među porukama koje su izazvale najviše pozornosti je pismo savjetniku za nacionalnu sigurnost Marku Sedwillu poslano 22. lipnja 2017. godine i preneseno malom broju visokih dužnosnika u britanskoj vladi i Ministarstvu vanjskih poslova. Dokument, poslan uoči rasprave Vijeća za nacionalnu sigurnost o odnosima između Londona i Washingtona, ocrtava pogubnu sliku predsjedničke osobnosti i stila vođenja. Navodi se da su medijske vijesti o “zlobnim sukobima i kaosu” u Bijeloj kući - koje je Trump odbacio kao “lažne vijesti” - uglavnom “istinite”. Također upozorava da bi Trump mogao biti povezan sa “sumnjivim Rusima”.

Napast će Iran

Bilješke sadrže i podatke prema kojima bi Trump mogao biti spreman za daljnji napad na Iran jer u jednom od dopisa poslanim 22. lipnja veleposlanik tvrdi da je “malo vjerojatno da će američka politika prema Iranu uskoro postati usklađenija”. U dopisu od 10. lipnja upozorava na napetosti oko Brexita: “Kako napredujemo u planiranju produbljivanja i jačanja trgovinskih aranžmana, razlike u pristupu klimatskim promjenama, medijskim slobodama i smrtnoj kazni mogu doći do izražaja.”

Darroch, koji je u siječnju 2016. postao britanski veleposlanik u Washingtonu, bivši je stalni predstavnik Ujedinjene Kraljevine pri Europskoj uniji i smatra se proeuropljaninom.

Nigel Farage, lider Brexit stranke, pozvao je veleposlanika da podnese ostavku. “Kim Darroch je potpuno neprikladna za taj posao i što prije ode, to bolje”, napisao je na svom Twitter profilu. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je priopćilo kako britanska javnost “očekuje od naših veleposlanika da ministrima pruže poštenu, neuglednu procjenu politike u njihovim zemljama”.

Glasnogovornik je dodao kako “njihova stajališta nisu nužno stavovi ministara ili vlade” no “plaćeni su da budu iskreni, baš kao što će američki veleposlanik poslati natrag svoju percepciju Westminsterske politike”.

Trgovinski sporazum

Podaci koji su pristigli netom nakon nedavnog Trumpovog posjeta Ujedinjenoj Kraljevini mogle bi narušiti odnos između dviju država posebice u trenutku Brexita kada se Ujedinjena Kraljevina priprema približiti SAD-u kroz trgovinski sporazum koji bi trebao potvrditi opravdanost Brexita.

Curenje diplomatskih izvora izuzetno je neobično i otvorit će nova pitanja o moralu u državnoj službi. U njima se nalazi sve više dokaza kako je Brexit politizirao mnoge dužnosnike.

Trumpa podržava 5 posto više ljudi nego u travnju

I dok se šire negativne glasine o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu sa suprotne strane Atlantika, prema posljednjoj anketi koje su provele američka televizijska postaja ABC News i dnevni list Washington Post, Trump je, zbog načina na koji vodi ekonomsku politiku, postigao najvišu ocjenu za odobravanje njegovog predsjedništva u dosadašnjem mandatu. Ipak, sve više Amerikanaca kaže kako je izuzetno važno da Trump ne bude nanovo izabran. Među registriranim biračima, 47 posto je onih koji odobravaju Trumpa za predsjednika, dok je 50 posto onih koji ne odobravaju. Četrdeset i četiri posto Amerikanaca odobrava Trumpovu ukupnu uspješnost u poslu, što je za 5 postotnih bodova više od istih mjerenja provedenih u travnju (koji su iznosili 39 posto). Ipak, 53 posto je onih koji ne odobrava njegovo postupanje prema većini problema: migracija, klimatske promjene, zakon o oružju, pobačaju i zdravstvu.

Kad je riječ o procjenama mogućih rezultata predsjedničkih izbora sljedeće godine, prema ovoj anketi samo Joe Biden sigurno pobjeđuje Trumpa (53 posto). No gotovo je izjednačen sa senatoricom Kamalom Harris (ona 48, Trump 46 posto) i Berniejem Sandersom (on 49, Trump 48 posto).

Istraživanje također ističe razlike između žena i muškaraca u njihovoj sklonosti kandidatima. Dok muškarci favoriziraju Trumpa, žene su sklonije demokratskim kandidatima. Za Trumpa su također skloniji glasati birači koji žive u ruralnim i malim gradskim područjima te oni s nižim stupanjem obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:10