‘PROVEDITE TESTOVE‘

Britanski frizeri masovno prijavljuju nove simptome covida: ‘Doslovce su im otpadali slojevi kože‘

Britanska udruga koja zastupa frizere i kozmetičare upozorava sve zaposlene u tim strukama da obavezno provedu dodatne epikutane testove
Osip na koži
 Profimedia

Frizeri diljem Velike Britanije počeli su prijavljivati kako neki njihovi klijenti, koji su preboljeli covid-19, nakon bojanja kose sad imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije poput osipa i opeklina.

Kako prenosi BBC, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu zbog svega navedenoga istražuju može li i kako bolest, tj, koronavirus reprogramirati naš imunološki sustav.

Britanska udruga koja zastupa frizere i kozmetičare upozorava sve zaposlene u tim strukama da obavezno provedu dodatne epikutane testove (tzv. patch test) kako bi izbjegli moguće sudske postupke. Epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene - na kožu leđa lijepe se flasteri s alergenima, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Iako već deset godina koristi istu boju za kosu, Gemma, koja je preboljela covid-19, imala je reakciju na tzv. patch testu. Iz njezina frizerskog salona kažu kako su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su započeli provoditi spomenuto alergološko testiranje.

- Dan poslije testa osjetila sam kako mi koža iza uha gori, a kako je vrijeme prolazilo, stvar se samo pogoršavala... Doslovce su mi otpadali slojevi kože - izjavila je Gemma.

- Ovo nije izolirani incident i zato su testiranja u mom salonu obavezna - kaže Gemmina frizerka Stacey Klein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 20:14