VOLONTIRAO PRI OPERACIJI

BRITANSKI KIRURG UVJEREN 'Hakirali su mi kompjutor kako bi otkrili koordinate bolnice u Alepu. Nedugo potom ruski avioni bacili su bombu i srušili je'

 
 Screenshot

Britanski kirurg David Nott strahuje da je njegovo računalo bilo meta hakera koji su uz pomoć njega došli do točnih koordinata sirijske bolnice koju su potom uništili, sumnja se, ruski vojni avioni.

Dr. Nott je svake godine na nekoliko tjedana nudio besplatnu pomoć pri operaciji žrtvava konflikta na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu.

Prije dvije godine uz pomoć selfie štapa nagdledao je svoje bivše studente kako provode operaciju na ozlijeđenim pacijentima u podzemlju Alepa.

Ta metoda dozvoljavala mu je da im daje upute putem WhatsAppa ili Skypea čak i iz svog ureda u Londonu.

No Nott sada sumnja da je njegov kompjuter hakiran, kako bi dobili točne koordinate M10 bolnice, nakon što je snimka jedne operacije objavljena na BBC-ju 13. rujna 2016.

Naime, samo nekoliko tjedana nakon objave, najveća bolnica u pobunjeničkom dijelu Alepa je kompletno uništena u zračnim udarima.

Pogođena je direktno i pritom su ubijena dva pacijenta te je operacijska sala trajno zatvorena.

Iako je bolnica M10 prije toga bombardirana najmanje 17 puta, dr. Nott vjeruje kako su hakeri mogli pogoditi točne koordinate samo zbog njegovih operacijskih metoda. Smatra kako je netko gledao BBC-jev program i potom odlučio hakirati njegovo računalo.

- Smeta me što više ne možemo pomagati liječnicima u ratnim zonama. Ako netko nadgleda što radimo i potom raznese bolnicu, radi se o ratnom zločinu. Zločin protiv čovječnosti je da ne možeš pomoći ni liječniku u drugoj zemlji da izvšri operaciju. Apsurdno je - rekao je Nott koji je otad promijenio i mobitel i računalo.

Dr. Nott nije želio spekulirati ni tko je hakirao njegovo računalo, ni tko je bombardirao bolnicu, no stručnjaci vjeruju da su bombu koja ima mogućnost podzemnog ciljanja mete ispustili ruski bombarderi, pišu britanski mediji.

Zaher Sahloul koji je u vrijeme bombardiranja bio šef bolnice kazao je kako je bolnica napadnuta kako ljudi više ne bi mogli živjeti na tom području jer nema liječničke skrbi.

- To je taktika koju Rusija koristi od početka. Sirijski režim nema takvo oružje stoga mnogi vjeruju da iza napada stoje Rusi - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:04