NAJVEĆI NA SVIJETU

BRITANSKI MEDIJI PAD APPLEA USPOREDILI S NAŠOM EKONOMIJOM 'U dva tjedna na burzi izgubili su više od BDP-a Hrvatske'

U posljednja dva tjedna ova je najveća svjetska kompanija izgubila 15 posto na vrijednosti svojih dionica, što konkretno iznosi 123 milijarde dolara
NEW YORK - OCTOBER 14: An Apple customer displays his newly purchased iPhone 4s outside of the Apple Store on Broadway and 67th Street on October 14, 2011 in New York City. The new phone, which went on sale at 8 am local time in the U.S., Canada, U.K., Japan, Australia, France and Germany, features a faster dual-core A5 chip, an 8MP camera that shoots 1080p HD video, and a voice assistant program. Michael Nagle/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

Burzovne dionice kompanije Apple u srijedu su doživjele pad veći od 2 posto i s 112,1 dolara dosegnule su svoju nanižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci, ponajviše zbog značajnog usporavanja rasta prihoda od prodaje iPhonea.

U posljednja dva tjedna ova je najveća svjetska kompanija izgubila je 15 posto na vrijednosti svojih dionica, što konkretno iznosi 123 milijarde dolara. Britanski Telegraph je, za usporedbu, naveo kako ta svota iznosi daleko više od cijelog godišnjeg BDP-a Hrvatske ili Maroka.

Na pad Appleovih dionica najviše je utjecala procjena Bank of America da se očekuje značajno usporavanje rasta prihoda od prodaje iPhonea, dok drugim Appleovim segmentima, kao što su Apple Watch, Apple Pay i Apple Music, treba vremena za tržišni razvoj.

Također, pojačana konkurencija u Kini, gdje Apple prodaje četvrtinu svojih mobitela, mogla bi predstavljati prepreke razvoju Applea na tom iznimno značajnom tržištu.

Kako ulagači očekuju neprestani rast, i na temelju toga donose svoje odluke, prodanih 47,5 milijuna iPhoneova u trećem kvartalu nije ih usrećilo, iako je to rast za više od trećine Appleovih mobitela prodanih u istom razdoblju prošle godine. Naime, analitičari su očekivali više od 49 milijuna prodanih iPhoneova, pa sve manje od toga investitori doživljavaju kao razočaravajuće rezultate.

U ukupnoj prodaji Appleovih proizvoda iPhone zauzima ak 70 posto, Mac računala 10 posto i iPad 9 posto. Dodatnih 9 posto odnosi se na prodaju usluga, kao što je iTunes, a preostalih 2 posto donosi prodaja drugih proizvoda, poput iPoda i Watcha.

Bez obzira na trenutno raspoloženje investitora, Apple je i dalje u vrlo jakom položaju, o čemu svjedoči i količina gotovine kojom kompanija raspolaže: krajem ožujka na računu im je ležalo 194 milijarde dolara. Također, valja podsjetiti da tržišna kapitalizacija Applea iznosi vrtoglavih 658 milijardi dolara.

Pametni sat Apple Watch, prvi veliki proizvod koji je kompanija pustila na tržište nakon smrti svog osnivača Stevea Jobsa, u travnju se prodavao na američkom tržištu u zadivljujućih 200 tisuća primjeraka dnevno u prvom tjednu. No, prodaja je nakon toga pala na manje od 20 tisuća dnevno, prema analizi tvrtke Slice Intelligence.

No, očekuje se da će Watch u tržišnom smislu zasjati punim sjajem uoči božićne šoping groznice, a u sljedećih nekoliko mjeseci Apple će predstaviti i svoj iPhone sljedeće generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2021 18:09