KRITIKA UPUĆENA REPUBLICI SRPSKOJ

Britanski ministar: genocid u Srebrenici ne smije se negirati

Arhiva
 Profimedia, Abaca

Ministar za vjere Velike Britanije Lord Nicholas Henry Bourne izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da je opasna, pogrešna i nemoralna odluka vlasti Republike Srpske da negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici potkraj rata u toj zemlji 1995. godine.

“Negiranje zločina poput holokausta i genocida u Srebrenici veoma je opasno”, rekao je novinarima britanski ministar koji je doputovao u BiH u organizaciji britanske humanitarne organizacije 'Remembering Srebrenica'.

Pojasnio je da će u utorak posjetiti Srebrenicu gdje će razgovarati s predstavnicima udruga koje okupljaju preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja u tom bosanskohercegovačkom gradu.

"Oni koji negiraju genocid su u krivu. To je pogrešno i nemoralno. Britanska vlada će uvijek podržavati pravilno sjećanje na događanja u Srebrenici te će osigurati da se to nikada ne zaboravi", rekao je ministar Bourne.

Zastupnici iz Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajućih i oporbenih stranaka nedavno su osporili izvještaj povjerenstva te institucije iz 2005. o događajima u Srebrenici u ljeto 1995.

Određeno je da se provede nova parlamentarna istraga koja bi, uz srebrenički masakr, trebala uključiti i stradanja Srba u istočnoj Bosni od 1992. do 1995.

U srpnju 1995. godine postrojbe bosanskohercegovačkih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića pobile su više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca u nezabilježenoj kampanji etničkog čišćenja na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud pravde okarakterizirao je ovaj slučaj genocidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18