‘ON JE KAO HITLER‘

Britanski ministar obrane, sasvim ozbiljno: ‘Putin bi mogao narediti napad novičokom‘

- Svijet se ne smije pokolebati pred takvim vodstvom jer znamo što će se dogoditi – sve će završiti neredom kao i u prošlom stoljeću

Vladimir Putin, arhivska fotografija

 Alexey Druzhinin/Afp

Britanski ministar obrane Grant Shapps upozorio je kako bi Putin mogao narediti još jedan napad nervnim agensom novičokom, prenosi The Independent.

Shapps je, zajedno s nizom zapadnih čelnika, okrivio Kremlj za nedavnu smrt ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji 16. veljače. Usporedio je Putina s prijetnjom koju je svojevremeno predstavljao Adolf Hitler.

- Putinove ruke umrljane su krvlju. Navaljni nije trebao završiti u zatvoru, njegov je zločin bio suprotstavljanje autokratskom, a sada diktatorskom Putinu, koji ima dugu povijest napadanja svojih protivnika. Svijet se ne smije pokolebati pred takvim vodstvom jer znamo što će se dogoditi – sve će završiti neredom kao i u prošlom stoljeću, rekao je Shapps.

Navaljnom (47) je 2020. pružena medicinska pomoć kad je otrovan novičokom, istim smrtonosnim agensom koji je 2018. upotrebljavala Putinova špijunska agencija GRU za napad na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala (72) i njegovu kći Juliju (39) u Salisburyju.

Iako su Skripaljevi preživjeli, Dawn Sturgess (44) umrla je nakon što je došla u kontakt s otrovom iz odbačene bočice parfema. Označujući Putina despotskim vođom koji je izgubio svaki privid legitimiteta, ministar obrane upozorio je kako bi Putin mogao ponovno posegnuti za otrovom.

- Uvijek pratimo i pokušavamo spriječiti te stvari, ali mislim li da ima namjeru? Vidjeli ste što je bilo u Salisburyju, dakle da, zaključio je Shapps.

Putin je ranije zanijekao bilo kakvu umiješanost u napade novičokom u Velikoj Britaniji, a upozorenje ministra obrane dolazi u trenutku dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:46