OSNIVAČ WIKILEAKSA

BRITANSKI MINISTAR POTPISAO ZAHTJEV ZA IZRUČENJEM JULIANA ASSANGEA SAD-u Konačnu odluku donijet će sud

 
 Henry Nicholls/File Photo / REUTERS

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid potpisao je zahtjev za izručenjem Juliana Assangea Sjedinjenim Državama, potvrdili su britanski mediji.

- On je s razlogom iza rešetaka. Postoji zahtjev za izručenjem iz SAD-a, o tome će se sutra raspravljati na ročištu, ali ja sam jučer potpisao taj zahtjev i predat ću ga sudu do sutra, objasnio je gostujući u jutarnjem programu Radija 4.

SAD je zatražio Assangeovo izručenje nakon što je 11. travnja uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je proveo sedam godina. Ondje se sklonio 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedska je početkom svibnja ponovno otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje. SAD ga je optužio za špijunažu.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a prije tri tjedna obznanilo je 17 optužnica protiv osnivača WikiLeaksa, kojima tvrdi da je protuzakonito objavio imena tajnih izvora te da se udružio s bivšim analitičarem američke vojske Bradleyom Manningom kako bi dobio pristup tajnim informacijama.

Zamijenjena optužnica podignuta je nešto manje od mjesec dana nakon što je ministarstvo pravosuđa objavilo manju optužnicu protiv Assangea.

Optužen je za udruživanje s Manningom (koji je nakon osude 2013. objavio kako je prešao u ženski spol i da se zove Chelsea) kako bi dobio pristup vladinom računalu, u sklopu curenja stotine tisuća američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku, koji su objavljeni na WikiLeaksu 2010.

Ukoliko ga američki sud proglasi krivim, prijeti mu do 175 godina zatvora.

- Konačnu odluku donijet će sud, istaknuo je britanski ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52