POSLJEDICE POVLAČENJA

Britanski ministar šokirao javnost pa se povukao: ‘Istražujemo je li si neki vojnik oduzeo život‘

James Heappey je rekao da su neki vojnici počinili suicid ‘zbog osjećaja koje imaju prema onome što se događa u Afganistanu‘
Povlačenje britanskih vojnika iz Afganistana
 Eyepress News/afp

Britanija istražuje jesu li neki veterani iz afganistanskog rata izvršili samoubojstvo jer su bili shrvani zbog kaotična povlačenja snaga pod američkim vodstvom iz Afganistana, rekao je britanski ministar u ponedjeljak.

Poniženje zbog munjevitog talibanskog zauzimanja Afganistana nakon 20-godišnjeg rata sa stotinama tisuća žrtava koji je stajao najmanje bilijun dolara porazilo je ratne veterane.

Britanija je od 2001. izgubila 457 pripadnika oružanih snaga u Afganistanu, što je 13 posto od 3500 žrtava međunarodne vojne koalicije.

James Heappey, niži ministar obrane, najprije je rekao za Sky News da su si neki vojnici oduzeli život u proteklih tjedan dana "zbog osjećaja koje imaju prema onome što se događa u Afganistanu".

No, Heappey je komentar kasnije povukao, rekavši za BBC da njegova primjedba nije bila točna.

"Ispitujemo vrlo, vrlo pažljivo je li istina da si je netko oduzeo život u zadnjih nekoliko dana", rekao je za BBC TV.

Ministarstvo obrane reklo je da je Heappey pogriješio i da nema potvrđenih slučajeva samoubojstava među britanskim afganistanskim veteranima zbog povlačenja.

Heappey, koji je prije ulaska u politiku stekao čin bojnika, rekao je da je čuo da talibani sada kontroliraju cijeli Afganistan, ali da situacija u Pandžširu nije promijenila širu sliku.

Britanija strahuje od povratka talibana, a vakuum koji je ostavilo kaotično povlačenje Zapada omogućit će ekstremistima iz Al Kaide da se ukorijene u Afganistanu, samo 20 godina nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:16