REPORT GOJKA DRLJAČE

Britanski parlamentarci: Zašto smo konzultante za testiranja plaćali 6600 funti dnevno i potrošili 23 milijarde?

Utvrđeno je da program testiranja i praćenja nije imao ‘mjerljivi utjecaj‘ na pandemiju, ali je donio ‘nezamislivu‘ razinu troškova
 Jack Guez

Britanska vlada odbacila je optužbe parlamentarnog tijela koje je istraživalo troškove testiranja i kontaktiranja inficiranih SARS-CoV-2 virusom kao neobične.

S obzirom da je parlamentarna istraga utvrdila da su milijarde funti potrošene uzalud, zapravo se reakcija pojedinih ministara Johnsonove vlade čini poprilično blaga. Tako je ministar prometa Grant Shapps konstatirao kako shema testiranja/traganja za inficiranim i njihovim kontaktima možda nije bila „kompletno savršena“, ali je pomoću nje detektirano 9 milijuna zaraženih, od kojih bi mnogi išli uokolo ne znajući da imaju koronavirus.

S druge strane, britanski parlamentarci poručuju kako je utvrđeno da program testiranja i praćenja nije imao „mjerljivi utjecaj“ na pandemiju, ali je donio „nezamislivu“ razinu troškova. Do sada je Britanija u tom programu potrošila 23 milijardi funti te Meg Hiller, predsjednica odbora za javne račune House of Commonsa, upozorava kako je taj trošak jednak ukupnom godišnjem proračunu ministarstva prometa te naglašava kako britanske porezne obveznike „vlada ne smije tretirati kao bankomat“.

Problem s ekstravagantno skupim britanskim programom testiranja i praćenja u tome je što su nalazi testova poprilično kasnili , baš kao što se i pozitivne te njihove kontakte obavještavalo sa značajnom odgodom. Uz to, ukupna cijena programa planirana na 37 milijardi funti u 2 godine pravdana je tezom kako će se izbjeći lockdown, no taj ključni cilj očigledno nije postignut.

Parlamentarci su posebno kritični prema pojedinim stavkama u troškovniku programa testiranja i praćenja, kao što su dnevne nadoknade konzultantima za savjetovanje koje su dosezale iznose od 6600 funti. Ukupno je program testiranja i praćenja britanskog National health servicea angažirao 2500 konzultanata, koje je u prosjeku plaćao 1100 funti po danu.

Parlamentarna istraga uočila je i problem financiranja prevelikih kapaciteta. Primjerice, tijekom studenog i prosinca 2020. ti kapaciteti bili su iskorišteni svega 65 posto, a čak niti uz tako nisku iskorištenost nisu uspijevali postići cilj pronalaženja kontakata pozitivnih u roku u roku 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:53