JEDINSTVENO RJEŠENJE

Britanski plan štednje: ‘Gasite perilice i štednjake, ‘posudite‘ nam energiju iz svojih e-auta. Slijedi nagrada!‘

Građani bi mogli dobiti povrat novca do šest funti po svakom ušteđenom kilovatsatu

Ilustracija

 Monkey Business Image/Depositphotos/

Dok se većina europskih država muči s planovima kako dočekati zimu uz podivljale cijene energenata, kako smanjiti potrošnju električne i toplinske energije, većina građana strahuje da će se sav trošak prelomiti preko njihovih leđa. No, britanski operater električne mreže National Grid ESO ima jedinstven plan po kojem bi brojni građani mogli čak i zaraditi.

Ideja je jednostavna - svi potrošači koji imaju "pametna" brojila električne energije, što je oko polovice svih kućanstava u UK, bit će nagrađeni budu li gasili svoja trošila za vrijeme najvećeg opterećenja mreže. Dakle, svi koji u to doba ne budu uključivali perilice rublja i posuđa, sušilice i mikrovalne pećnice, električne štednjake, konzole i računala za igru mogli bi dobiti povrat novca do šest funti po svakom ušteđenom kilovatsatu.

Na godišnjoj razini, tvrde iz elektrooperatera za The Times, uštede bi se mogle popeti do nekoliko stotina funti. "Ne radi se o tome da ljudi sjede u mraku ili da se dobrovoljno smrzavaju", napomenuo je za britanski dnevnik stručnjak upoznat s planovima, "nego da se obavi pranje u drugo doba dana."

Složeni sustav

Električna mreža složeni je sustav u kojem se proizvodnja energije mora moći dinamički mijenjati kako bi odgovarala potrošnji - previše energije može oštetiti mrežu, a premalo može prouzročiti pad napona i prekid opskrbe. No, potrošnja se drastično mijenja tijekom svakoga dana, pa se redovito moraju uključivati dodatne elektrane kako bi zadovoljile potražnju, a najčešće je riječ o plinskim elektranama koje se najbrže mogu uključiti kako bi nadoknadile manjak u proizvodnji.

U pilot-projektu koji je u veljači ove godine isprobao Octopus Energy potrošači bi dobili obavijest e-mailom ili porukom na mobitel da srežu svoju potrošnju u određeno doba sutradan, a zauzvrat bi dobili simboličnu naknadu po svakom ušteđenom kilovatsatu. Otkrilo se kako je najvažnije smanjiti potrošnju između 16.30 i 18.30.

Prema podacima britanske Zaklade za uštedu energije, potrošnja perilica za rublje i posuđe te sušilica za rublje čini čak 14 posto prosječnog računa za struju. Potrošačka elektronika, poput igračih konzola, računala, laptopa i televizora, odgovorna je za daljnjih devet posto. Kad bi građani preraspodijelili korištenje tih uređaja na druga doba dana, ostvarilo bi se znatno rasterećenje električne mreže.

Pilot-projekt

Octopus Energy proveo je još jedan zanimljivi pilot-projekt - korištenja električnih vozila kao pomoćnih baterija za električnu mrežu. Pojedina vozila mogu i vraćati energiju u mrežu, te tako pomoći u postizanju ravnoteže između potražnje i proizvodnje.

National Grid tako bi mogao ponuditi i vlasnicima električnih vozila naknadu za energiju "posuđenu" iz njihovih automobila za vrijeme najveće potražnje, pri čemu bi se sustav postavio tako da u svakom automobilu ostane dovoljno energije za kilometražu koju sam odredi da mu je potrebna.

U eksperimentu u kojem se koristilo dvadeset modela Nissan Leaf ustanovilo se kako svaki Nissan Leaf ima dovoljnu pohranu energije da bi mogao napajati stotinu kućanstava sat vremena.

Vlasnici koji odluče posuditi svoje baterije državnom operateru u vremenima najveće potražnje mogli bi godišnje zaraditi do 840 funti. Cijeli plan još jedino treba odobriti britanski regulator Ofgem. National Grid nada se dozvoli do kraja listopada, uz podršku britanske vlade.

Električna vozila kao nuklearne elektrane

Britanski regulator Ofgem dugoročno računa na potencijal baterija električnih vozila. Procjenjuje kako će do 2030. na ulicama biti oko 14 milijuna električnih vozila - značajan skok od sadašnjih 500.000. Njihova pomoć u stabilizaciji električne mreže bila bi ekvivalentna kapacitetu deset velikih nuklearnih elektrana koje bi se palile samo da zadovolje skokove u potražnji.

"To bi smanjilo troškove upravljanja distribucijom električne energije, i smanjilo bi račune svima, čak i onima koji nemaju električna vozila", kazali su iz Ofgema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:31