ODBACIO JE OPTUŽBE

Britanski premijer Boris Johnson opovrgava da je lagao o ‘lockdown‘ zabavi

"Ne, nitko mi nije rekao da radimo nešto protivno pravilima (...) mislio sam da se radi o radnom događanju"

Boris Johnson

 Ian Vogler/POOL/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je odbacio optužbe svog bivšeg savjetnika da je parlamentu lagao o zabavi za vrijeme lockdowna, rekavši da ga nitko nije izvijestio da bi druženje uz piće moglo biti protivno pravilima uvedenim zbog covida-19.

Johnson se prošloga tjedna parlamentu ispričao jer je bio na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu 20. svibnja 2020., u vrijeme lockdowna. Johnson je kazao kako je mislio da je riječ o radnom događaju.

No, suočen je s ozbiljnom krizom i pozivima za ostavkom nakon što su na vidjelo isplivala saznanja o "druženjima petkom uz vino" njegovog osoblja dok su Britanci bili zaključani, a kraljica oplakivala smrt svog supruga, princa Philipa.

"Ne, nitko mi nije rekao da radimo nešto protivno pravilima (...) mislio sam da se radi o radnom događanju", rekao je Johnson.

Također je napomenuo da se na druženju zadržao samo 25 minuta kako bi zahvalio svom osoblju na radu.

Zbog skandala je jako pala Johnsonova popularnost, kao i podrška vladajućoj Konzervativnoj stranci. Uz oporbu sve je veći broj i konzervativnih zastupnika koji žele Johnsonovu ostavku.

Dominic Cummings, voditelj britanske kampanje za brexit i bivši visoki savjetnik premijera Johnsona, koji je nevoljko napustio vladu u studenome 2020., rekao je kako se Johnson složio da se zabava treba održati iako je bio upozoren da to ne čini.

Prema Cummingsu, on i jedan od savjetnika su Johnsonovom glavnom osobnom tajniku (PPS) Martinu Reynoldsu rekli da se skup ne bi trebao održati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:59