VATRENO SVJEDOČENJE

Britanski premijer Brown: Rat u Iraku je bio ispravna odluka

Svjedočenje je izgledalo kao šahovska partija jer je premijer imao spremnu obrambenu strategiju za svako postavljeno pitanje
 AFP

LONDON - “Sudjelovanje britanskih postrojbi u invaziji na Irak bila je ispravna odluka”, rekao je britanski premijer Gordon Brown u svojemu svjedočenju pred povjerenstvom koje istražuje okolnosti u angažmanu Velike Britanije u iračkom ratu.

- Nitko ne želi ratovati, vidjeti kako umiru nevini ljudi. Nitko ne bi donio takvu odluku osim u najtežim okolnostima, a ja mislim da smo donijeli pravu odluku - rekao je Brown.

Za razliku od nekadašnjeg premijera Tonyja Blaira, koji je svjedočio u siječnju i rekao kako “ne žali ni za čime”, Brown je, dakle, izrazio žaljenje zbog smrti britanskih vojnika i iračkih civila. Ipak, Brown, koji je bio ministrom financija u vrijeme invazije na Irak, jasno je dao do znanja da je stajao iza odluke o odlasku u rat. Browna se optuživalo i kako je kao ministar financija uskraćivao pomoć britanskim postrojbama na terenu, što je on demantirao, u svjedočenju koje je, kažu analitičari, izgledalo kao šahovska partija jer je premijer imao spremnu obrambenu strategiju za svako postavljeno pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:13