CIJEPLJENJE U UK

Britanski premijer Johnson kaže da će se uskoro cijepiti, i to AstraZenecom

Njegova najava potaknula je novinarska pitanja jer Britancima nije dozvoljeno birati koje će cjepivo primiti
Boris Johnson
 Jessica TaylorAFP PHOTO/Jessica Taylor /UK Parliamen

Britanski premijer Boris Johnson otkrio je u srijedu da će se uskoro cijepiti i to AstraZenecom unatoč zabrinutosti diljem Europe zbog izvješća o slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Zastupnici britanskog parlamenta pitali su Johnsona o obustavi cijepljenja AstraZenecom u više zemalja, uključujući Njemačku i Portugal.

"Možda je najbolje što mogu reći o programu cijepljenja AstraZenecom je to što ću uskoro primiti cjepivo, što mi je drago otkriti", rekao im je britanski premijer.

"Sigurno ću dobiti cjepivo Oxforda/AstraZenece", dodao je Johnson.

Njegova najava potaknula je novinarska pitanja jer Britancima nije dozvoljeno birati koje će cjepivo primiti.

"JCVI ne savjetuje davanje prednosti ijednom cjepivu u bilo kojoj specifičnoj populaciji. Iz operativnih i programskih razloga (...) jedno cjepivo može se ponuditi u određenim uvjetima prije nekog drugog cjepiva", navelo je savjetodavno tijelo za cijepljenje JCVI.

Cijepljenje u Europi protekla dva tjedna poremećeno je zbog izvješća o pojedinim slučajevima tromboemolije kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece. U Europi ga je dosad ukupno primilo više 17 milijuna ljudi, piše na stranici te farmaceutske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49