BRODOLOM KOD LIBIJE

Britanski premijer optužen za toksičnu retoriku zbog stava o migrantima: ‘Giorgia i ja crpimo inspiraciju od M. Thatcher‘

Ranije je Rishi Sunak rekao da postoji prijetnja da ilegalna migracija ‘preplavi‘ Europu te smatra da je potrebna promjena međunarodnog prava

Giorgia Meloni i Rishi Sunak 

 Isabella Bonotto/Afp

Šezdeset jedna osoba, uključujući žene i djecu, utopila se nakon brodoloma kod Libije, objavila je agencija UN-a.

Na brodu je bilo 86 ljudi i napustio je libijsku obalu iz Zwara, prenosi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), piše Sky News.

"Središnje Sredozemlje i dalje je jedna od najopasnijih migracijskih ruta na svijetu", stoji u priopćenju IOM-a.

Prema izvješćima novinske agencije AFP, većina žrtava posljednjeg incidenta bila je iz Nigerije, Gambije i drugih afričkih zemalja.

Ranije je britanski premijer Rishi Sunak rekao da postoji prijetnja da ilegalna migracija "preplavi" Europu te je također nagovijestio da je potrebna promjena u međunarodnom pravu kako bi se s time mogli uhvatiti u koštac.

Dodao je da bi "neprijatelji" mogli koristiti imigraciju kao "oružje" tako što bi "namjerno tjerali ljude na naše obale kako bi pokušali destabilizirati naše društvo".

"Kriminalne skupine pronalazit će sve jeftinije načine za svoju zlu trgovinu", dodao je. “Oni će iskoristiti našu ljudskost. Ne razmišljaju o izlaganju ljudskih života riziku kada ih stavljaju u ove čamce na moru."

Smatra da je potrebno promijeniti međunarodni zakon o imigraciji, a okupljenima na skupu u Rimu, Atreju 2023, poručio je: "Ako se ne pozabavimo ovim problemom, brojke će samo rasti."

Njegov istup uslijedio je nakon što su 292 osobe u petak prešle La Manche u sedam čamaca, objavilo je tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova. Također je potvrđeno da je jedan migrant preminuo tijekom incidenta u petak, dok je drugi ostao u kritičnom stanju.

Zbog ovih je izjava optužen da je prihvatio "toksičnu" retoriku svoje bivše ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman, nakon što je upozorio da će migracija "preplaviti" europske zemlje bez čvrste akcije.

Također je rekao da su i on i talijanska premijerka Giorgia Meloni, s kojom je gradio blizak odnos oko tvrde migracijske politike, crpili inspiraciju iz nepokolebljivog radikalizma Margaret Thatcher u svojoj potrazi da učine "što god je potrebno" da "zaustave brodove".

image

Giorgia Meloni i Rishi Sunak

Isabella Bonotto/Afp

"Jer ako sada ne riješimo ovaj problem, brodovi će nastaviti dolaziti i više će života biti izgubljeno na moru", rekao je. Njegovi komentari dodatno će uzbuniti umjerene torijevce, koji su već ionako zabrinuti zbog njegova tvrdog stava prema migrantima koji prelaze La Manche.

Njegove izjave uslijedile su samo tjedan dana nakon što je Sunak izbjegao pobunu svojih zastupnika zbog zakona osmišljenog kako bi se osiguralo da može poslati neke tražitelje azila u Ruandu, piše Guardian. Međutim, to će ipak ostati za sljedeću godinu, a liberalnije krilo i desnica vjeruju da će moći povući zakon u smjeru koji njima odgovara.

Sunakov odnos s Meloni, prvom talijanskom premijerkom, također je procvjetao zbog njihova zajedničkog tvrdog pristupa imigraciji. Zbližili su se i zbog svog divljenja prema Thatcher, a Sunak je otkrio da su tijekom sastanka u Downing Streetu u travnju "zajedno pregledali papire Margaret Thatcher".

image

Giorgia Meloni i Rishi Sunak

Isabella Bonotto/Afp

"Margaret Thatcher ozbiljno je razmišljala o vladanju i nikada nije bježala od velikih problema, a danas je veliki problem ilegalna imigracija", rekao je i dodao: “Moramo primijeniti njezin radikalizam kako bismo se borili protiv ovoga.”

Sunak je rekao da politički protivnici "zabijaju glave u pijesak" nadajući se da će problem nestati sam od sebe. “Ali to ne ide tako... Idite na talijanski otok Lampeduzu, gdje je ove godine stiglo 50% imigranata. To više nije održivo, nije ispravno i nemoralno je.”

U međuvremenu, Sunak je pohvalio Meloni, koja je postala jedna od najutjecajnijih europskih političarki otkako je preuzela vlast u listopadu prošle godine, jer je "oživjela svoju zemlju na domaćoj i međunarodnoj sceni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:04