SUMMIT G20 U BRISBANEU

BRITANSKI PREMIJER USPOREDIO RUSIJU S NACISTIMA 'Moramo naučiti lekciju iz povijesti'

British Prime Minister David Cameron prepares to address the media outside 10 Downing Street in London, on September 19, 2014, following results in the Scottish referendum on independence. Scotland's First Minister Alex Salmond on Friday conceded defeat in his party's campaign for independence from the rest of the United Kingdom, after all but one result from the historic referendum was declared. AFP PHOTO / CARL COURT
 CARL COURT/AFP

BRISBANE - Ruske akcije u istočnoj Ukrajini su neprihvatljive i mogle bi dovesti do većih sankcija od strane SAD-a i Europske unije, izjavio je u petak britanski premijer David Cameron u Australiji.

"I dalje se nadam da će Rusi shvatiti da treba dopustiti Ukrajini da se razvija kao samostalna i slobodna zemlja, slobodna u donošenju svojih odluka", rekao je Cameron na konferenciji za novinare u Canberri.

Kako piše britanski Telegraph, David Cameron usporedio je Rusiju s nacističkom Njemačkom zbog ratne ofenzive u Ukrajini dan uoči sastanka s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

- Već smo vidjeli kakve to posljedice može izazvati i morali bi naučiti lekciju iz povijesti i pobrinuti se da se to ne dogodi opet, rekao je britanski premijer.

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za slanje vojnika i oružja kako bi pomogla separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini koji su pokrenuti novu ofenzivu u sukobu u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi. SAD je upozorio Rusiju da bi je zapad mogao kazniti za njezinu "vojnu eskalaciju" krize.

"Ako Rusija zauzme pozitivan stav prema ukrajinskoj slobodi i odgovornosti, moglo bi doći do uklanjanja sankcija, ali ako će Rusija utjecati na daljnje pogoršanje situacije, sankcije bi se mogle pojačati. To je vrlo jednostavno", zaključio je David Cameron.

Summit čelnika zemalja članica G20 koji počinje u subotu u Brisbaneu mogao bi se pretvoriti u svojevrstan obračun između zapadnih čelnika i ruskoga predsjednika Vladimira Putina, s obzirom na najnovija izvješća prema kojima ruske trupe ulaze u istočnu Ukrajinu.

U središtu razgovora lidera G20 u Brisbaneu bit će poticanje svjetskoga gospodarskog rasta, osiguravanje stabilnosti globalnoga bankarskog sustava i zatvaranje rupa u zakonu za velike multinacionalne tvrtke kako bi im se onemogućilo neplaćanje poreza.

S obzirom na to da su SAD i Kina prošli tjedan postigli dogovor o ekonomskim i gospodarskim pitanjima te sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, u središte rasprava doći će pitanje sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:27