PREZENTACIJA U POWERPOINTU

Britanski priručnici za ispitivanje ratnih zarobljenika: Svucite ih, ponizite i zastrašite

Guardian je objavio naputke iz vojnih priručnika za ispitivanje ratnih zarobljenika koji krše pravila Ženevskih konvencija

LONDON - Britanska vojska podučavala je svoje istražitelje tehnikama ispitivanja koje uključuju ponižavanje, psihičko zlostavljanje i skidanje do gola, objavio je danas britanski Guardian i istaknuo kako te metode krše pravila Ženevskih konvencija o tretmanu ratnih zarobljenika. Natjerajte ih da se osjećaju dezorijentirano, nesigurno, poniženo i tjeskobno, ponavlja se u nekoliko tajnih vojnih priručnika namijenjenih obuci ispitivača u koje je list ekskluzivno imao uvid.

U jednoj PowerPoint prezentaciji iz 2005. ispitivačima se tako savjetuje da zarobljenike skinu prije početka ispitivanja te kako je dobro zarobljenicima svezati oči da ih ne vide. Priručnik iz 2008. savjetuje, pak, da se ispitanike drži u nelagodnom fizičkom položaju. Dugotrajno lišavanje vida i sluha prekrivanjem očiju, stavljanjem kapuljače na glavu ili slušalica na uši u nekim je slučajevima opravdano, navodi se.

Noviji materijali ispitivače uče i da bi zatvorenici trebali spavati osam sati dnevno, no ne dulje od četiri sata odjednom. Istražitelji bi trebali naći diskretno mjesto za ispitivanje, a jedna od top-preporuka su veliki transportni kontejneri. Lokacija bi svakako trebala biti zvučno izolirana i daleko od očiju medija, navodi se. Mučenje je zabranjeno, stoji u jednom od dokumenata, a potom kreću opisi zlostavljačkih tretmana.

Guardianovo otkriće dolazi mjesec dana prije zakazanog suđenja u slučaju više od stotinu Iračana koji tuže vojsku za mučenje pri ispitivanju u razdoblju od početka invazije na tu zemlju 2003. i 2007. godine.

Podnositelji tužbe tvrde da su metode ispitivanja uključivale elektrošokove, uskraćivanje sna, lišavanje vida i sluha, svlačenje do gola, pa čak i držanje budnima pomoću pornografskih filmova koji su se puštali na laptopu. Vojni priručnici pokazuju da je te metode savjetovala vojska, a ističe se i da su nastale nakon slučaja Bahe Mouse, recepcionara iz Basre kojeg su britanske snage ispitivale do smrti 2003., što je šokiralo britansku javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:24