THOMAS MOORE

BRITANSKI RATNI VETERAN I NACIONALNI JUNAK DANAS POSTAJE VITEZ Johnson: 'On je poput svjetionika u magli pandemije koronavirusa'

 AFP

Britanski ratni veteran Tom Moore, koji je postao nacionalni junak pošto je prikupio više od 32 milijuna funta za zdravstvene usluge te je najprije, na svoj stoti rođendan promoviran u počasnog pukovnika, u srijedu će biti proglašen vitezom, objavilo je ministarstvo obrane.

U skladu s protokolom britanskog ministarstva obrane službeni naslov ovoga počasnog pukovnika bit će 'Captain Sir Thomas Moore', piše BBC.

Titulu viteza odobrila je i kraljica Elizabeta II.

Moore je početkom travnja pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi u borbi protiv Covida-19 šećući oko svojeg vrta uz pomoć hodalice.

Kanio je prikupiti 1000 funta do svojega stotog rođendana, no uspio je prikupiti više od 32 milijuna funta, postavivši tako Guinnessov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom.

Usto je postao i najstarija osoba na vrhu britanske glazbene ljestvice. Naime, Moore se pojavio u obradi popularne pjesme You'll Never Walk Alone i osvojio srca i divljenje publike diljem svijeta.

Moore je na svoj rođendan imenovan prvim počasnim pukovnikom vojnog koledža koji se nalazi blizu njegova rodnog mjesta Keighleya, u Zapadnom Yorkshireu. Položaj je dobio uz odobrenje kraljice Elizabete II.

Tada mu je ponovno uručena i medalja za obranu iz Drugoga svjetskog rata, jer je prvu izgubio.

Britanski premijer Boris Johnson Moorea je nazvao "nacionalnim blagom", kazavši da je "poput svjetionika u magli pandemije koronavirusa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 04:43