RAZMJENA OPTUŽBI

Britanski regulator oduzeo licencu kineskoj televiziji, Peking kritizira BBC

Britanski regulator je zaključio da televizijsku postaju China Global Television Network‘s kontrolira Komunistička partija
 Anthony Devlin/Pa Images/Profimedia

Britanski medijski regulator oduzeo je u četvrtak licencu kineskom televizijskom kanalu ocijenivši da Komunistička partija Kine ima konačnu uređivačku riječ, dok se Peking službeno žalio na način na koji BBC izvješćuje protiv pandemije covida-19.

Britanija i Kina mjesecima razmjenjuju optužbe zbog gušenja prosvjeda u Hong Kongu, zbog Huaweijeve tehnologije i sigurnosnih implikacija njezina korištenja te kineskog tretmana Ujgura.

Provevši istragu, britanski regulator Ofcom zaključio je da televizijsku postaju China Global Television Network's (CGTN) u biti kontrolira Komunistička partija.

"Naša istraga pokazala je da je licenca za China Global Television Network u rukama entiteta koji nema uređivačku kontrolu nad svojim programima", navodi Ofcom.

"Ne možemo odobriti zahtjev za licencu kineskoj korporaciji jer je kontrolira Kineska komunistička partija, što nije dopušteno po britanskim zakonima o elektroničkim medijima".

Kina je nedugo potom objavila da je podnijela "oštar prigovor" BBC-u zbog njegova pokrivanja pandemije covida-19 koje smatra "lažnim vijestima" i zatražila javnu ispriku.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova žalilo se na izvješće od 29. siječnja o koronavirusu, ustvrdivši da je BBC "povezao pandemiju s politikom" i "ponovio teorije o kineskom zataškavanju" pandemije.

BBC je, navodi, ustvrdio da je kineski odjel za prevenciju virusa koristio nasilje u provedbi zakona, a zapravo je bila riječ o snimci protuterorističke vježbe.

Peking je pozvao BBC da prestane biti ideološki pristran, da prestane klevetati Kinu i da pošteno, profesionalno i etično izvješćuje o Kini.

BBC nije želio Reutersu komentirati ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:21