PREKO KREVETA DO FUNKCIJE?

Britanski šef diplomacije: Dijelili smo sobu, ali nismo imali seks

Pritisnut optužbama, ministar je reagirao priopćenjem šokantno osobne prirode u kojem je rekao da je njegov brak sa suprugom Ffion stabilan
 ALPHA

Britanski šef diplomacije William Hague (49) priznao je da je tijekom predizborne kampanje više puta dijelio dvokrevetnu sobu - doduše onu s odvojenim krevetima - sa svojim novim specijalnim savjetnikom, 24 godine mlađim Christopherom Myersom, no tvrdi da između njih nije bilo ničega.

Guardian piše kako su nepotvrđene glasine o Hagueovoj seksualnosti godinama kružile hodnicima Westminstera, no sada se ministar našao pod takvim pritiskom - jer su ga tabloidi i blogeri optužili da je svog mlađahnog ljubavnika uhljebio na savjetničko mjesto u svom uredu i plaću od 30.000 funti godišnje (bruto) - da je bio prisiljen izdati priopćenje šokantno osobne prirode, u kojem je poručio ne samo da nikad nije bio u vezi s bilo kojim muškarcem nego i da je njegov brak sa suprugom Ffion jak, pa čak i da godinama bezuspješno pokušavaju dobiti dijete te da se i dalje oporavljaju od još jednog spontanog pobačaja.

Diplomirao povijest

Istodobno, u Downing Streetu su, pišu redom britanski mediji, prilično nezadovoljni što se Hague doveo u tešku situaciju imenovavši 25-godišnjaka - koji je uz to, prije nego što je postao pravnik, s lošim ocjenama diplomirao povijest - svojim trećim savjetnikom, iako ih ostali ministri, kao i Hagueovi prethodnici, imaju samo dva.

Spekulacije o Hagueovoj seksualnosti upravo su i počele člankom u tabloidu Mail on Sunday u kojem je list prije dva tjedna postavio pitanje zašto je Hague zaposlio Myersa unatoč tomu što je premijer Cameron obećao da će broj političkih savjetnika srezati.

Članak su pratile ministrove fotografije na kojima u veseloj atmosferi, u trapericama i običnoj majici, šeće s Myersom uz obale Temze. List je naveo da, kada su paparazzi snimili fotografiju, Hagueu nije bilo važno što ga je netko uslikao s Myersom - važnije mu je bilo da skine bejzbolsku kapu jer je 90-ih već bio predmet kolektivne poruge britanskih medija kada je sa suradnicima posjetio zabavni park, pri čemu su svi nosili kape s natpisom “Hague” - što je bio njegov pokušaj da i vizualno modernizira stranku. Jedan od komentatora tada je napisao da je Hague izgledao “poput zlostavljača djece puštenog na slobodu za vikend”, a dio je britanske političke mitologije da je taj incident minirao Hagueov mandat na čelu Konzervativne stranke.

Ministar vanjskih poslova, dakle, bio je zabrinut zbog kape. I zbog naočala, koje je skinuo.

Strogo poslovni odnos

Članak u Mailu nije spominjao Hagueovu seksualnost, ali insinuacije su bile jasne, piše Guardian. Uz to, Mail nije spomenuo da je fotografija snimljena prije godinu dana.

Kako je tjedan tekao, tako se uzbudila blogosfera. Desničarski bloger Paul Staines, koji piše pod pseudonimom Guido Fawkes, formalno je tražio informacije o Myersovu imenovanju te tjedan dana kasnije otkrio da su dijelili sobu. “Jedan je očevidac Guidu rekao da mu je govor tijela muškog para koji je dijelio sobu za doručkom otvorio oči”, napisao je Fawkes. Foreign Office je potom, u utorak navečer, priopćio da je “svaka sugestija da je odnos ministra vanjskih poslova i Chrisa Myersa bilo što što nije profesionalni odnos, potpunosti netočna i neosnovana”. Ministarstvo vanjskih poslova sada se slaže s Downing Streetom da taj demanti nije bio dovoljno jak. Glasnogovornica ministarstva priskočila je Hagueu u pomoć te rekla kako slabe ocjene i relativno malo iskustva u vanjskoj politici ne diskvalificiraju Myersa.

- On je kvalificirani odvjetnik i vrlo je blizak s novim konzervativnim zastupnicima. Daje savjete o britanskim prekomorskim teritorijima poput Falklanda, o ljudskim pravima, Africi, veleposlanstvima, britanskoj agenciji za granice i parlamentarnim odnosima - rekla je glasnogovornica.

Myers dao ostavku

No, time je Haguea uvalila u nove nevolje. Naime, izvori iz ministarstva dotad su tvrdili da mu treći savjetnik nije potreban zbog vanjske politike, nego zbog dodatnih obaveza koje nosi njegov položaj prvog državnog tajnika - za koje Guardian tvrdi da podrazumijevaju samo da mora sjediti na sastancima kabinetskih odbora.

Myers je potom u srijedu navečer “zbog zlobnih glasina” dao ostavku. Hague je izdao ono priopćenje o sebi i svojoj ženi. A sljedeći dan, jučer, Hague opet nije imao sreće. U Londonu je primio novog službenog gosta - njemačkog šefa diplomacije Guida Westerwellea, jednog od poznatijih europskih gay političara.

Oštri komentari: Ministar se nije ponio najpametnije

‘Ne možete s nekim dijeliti sobu i potom ga staviti na platnu listu’

Kada mu se netko svidi, Hague se i inače ponaša kao da je “platonski zaljubljen”, ispričao je jedan izvor za Daily Mail.

- Ali ništa se nikad nije dogodilo. William malo naivno razmišlja o tome kako to izgleda - rekao je.

Kolege iz stranke uglavnom vjeruju da između Haguea i Myersa nije bilo ničeg, ali smatraju da se ministar nije ponio najpametnije, posebice kada je sa savjetnikom dijelio sobu.

- To je glupo. Zašto bi to napravio? Čak i da je to nevino poput djevičanskog snijega, to ne smiješ napraviti - rekao je jedan kolega za Guardian.

Jedan torijevski ministar bio je još oštriji. - Da ja dijelim sobu sa ženskom specijalnom savjetnicom, to bi bilo političko samoubojstvo. Ovo nije drugačije. Ne možete s nekim dijeliti sobu i potom ga staviti na platnu listu. Čudi me da William to ne uviđa - rekao je za Daily Mail.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:26