RAZLOG ZA BRIGU

Britanski soj koronavirusa stigao i u Crnu Goru, potvrđeno sedam slučajeva, pooštravaju se mjere

Crna Gora je protekloga tjedna bilježila 593,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, najviše među zemljama Europe
 Savo PRELEVIC/AFP/Profimedia

Sedam slučajeva britanskog soja koronavirusa potvrđeno je u Crnoj Gori, a priopćio je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje.

Crnogorske zdravstvene vlasti, koje su prije tri tjedna poslale u laboratorij u Berlinu 40 uzoraka za koje se sumnjalo na britanski soj virusa, sad najavljuju pooštravanje epidemioloških mjera.

"U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i službenu potvrdu o prisustvu britanskog soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere", priopćili su crnogorski epidemiolozi.

U Crnoj Gori trenutno od koronavirusa boluje blizu 9 tisuća stanovnika ili skoro 1,5 posto populacije te zemlje. Od posljedica zaraze preminulo je 899 osoba.

Cijepljenje u toj zemlji još uvijek nije počelo, a prve doze ruskog cjepiva Sputnjik 5 mogle bi stići u Podgoricu do kraja ovoga tjedna, najavljeno je iz crnogorskog ministarstva zdravlja.

Prema podacima europskih statističkih centara, koje su prenijeli mediji u Podgorici, Crna Gora je protekloga tjedna bilježila 593,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, najviše među zemljama Europe.

U zemlji je trenutno na snazi policijski sat od 21 sat navečer do 5 ujutro, radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 18 sati, vikendom je zabranjeno kretanje između općina. Izuzetak su Tivat i Budva u kojima je zbog jako raširene zaraze koronavirusom uvedeno potpuno zatvaranje pa ne rade škole i vrtići, ugostiteljski objekti, trgovinski centri, teretane i sl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:59