PREDSTAVIO IZRAČUN

Britanski stručnjak: ‘Lockdown u Ujedinjenom Kraljevstvu može izazvati smrt 560.000 ljudi‘

‘Utjecaj covida na ekonomiju rezultirao bi time da bi svaka osoba u prosjeku izgubila nešto više od četiri mjeseca života‘
London; ilustracija
 Hollie Adams/AFP

Zatvaranje će na kraju odnijeti više od 500.000 života zbog utjecaja na zdravlje 'duboke i dugotrajne recesije koju će prouzročiti', kaže vodeći britanski stručnjak za upravljanje rizicima, piše Daily Mail.

Brojne studije pokazale su vezu između bogatstva jedne zemlje i očekivanog života njezinih građana. To znači da će mjere za suzbijanje covida-19 skratiti život svake osobe u prosjeku za nekoliko mjeseci, kaže profesor Philip Thomas sa Sveučilišta Bristol.

Pomnožimo li to s brojem stanovnika u Velikoj Britaniji, to bi bilo ekvivalentno 560.000 života, izračunao je.

Pišući za magazin The Spectator, prof. Thomas rekao je: - Što je zemlja bogatija, to duže njezini stanovnici žive. Ovaj odnos može objasniti 80 posto varijacija u očekivanom životnom vijeku među različitim narodima, a također objašnjava i zašto je porast očekivanog trajanja života zastao u nekim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, nakon financijske krize 2008. godine.

Thomas, inače profesor upravljanja rizikom, rekao je da bi zatvaranje Britanije dovelo do pada ekonomske proizvodnje na razinu oko devet posto nižu od uobičajene.

Mračne prognoze predviđaju tri milijuna nezaposlenih. Taj bi ekonomski utjecaj rezultirao time da bi svaka osoba u prosjeku izgubila nešto više od četiri mjeseca života.

Profesor Thomas kaže: - Ovo možda na prvu ne zvuči kao puno, ali kada se pomnoži s britanskim stanovništvom od 67 milijuna, broj prosječnih izgubljenih života iznosi 560.000 - što je veći gubitak od vojnih i civilnih gubitaka Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu.

Do te je brojke došao tako što je najprije izračunao ukupan broj godina koje će stanovništvo kao cjelina vjerojatno izgubiti - otprilike 23 milijuna - a zatim to podijelio s 42, što je preostali životni vijek prosječnog danas živog Britanca.

Tako se dolazi do broja 'prosječno izgubljenih života'.

Suprotno tome, čak i ako Velika Britanija na kraju pretrpi 250.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom, to bi bilo ekvivalentno 'samo' 45.000 'prosječnih života' jer oni koji umiru od covida su u prosjeku stari 82 godine.

To znači da bi i prije nego što su se zarazili virusom, imali puno kraći očekivani životni vijek od tipičnog Britanca.

Prethodne studije sugeriraju da covid u prosjeku 'skida' svojim žrtvama 7,5 godina života.

Profesor Thomas kaže: - Nema sumnje da bi ishod od 250.000 žrtava Covida bio vrlo loš. Međutim, to je manje od 10 posto (ekvivalentnog) gubitka života koji će nacija pretrpjeti zbog dugotrajnog zatvaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:05