ŠTO NAKON HERSONA?

Britanski stručnjak: ‘Ukrajinci slave, no pred njima je sada iznimno kompleksna operacija...‘

‘Ukrajinci bi se mogli naći pod političkim pritiskom da oslobode još svog teritorija‘

Stručnjak Instituta Royal United Services kaže da će prelazak rijeke Dnjepar biti kompleksna operacija

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Ed Arnold, istraživač Instituta Royal United Services u Londonu specijaliziran za europsku sigurnost, tvrdi da bi se ukrajinska vojska nakon oslobođenja Hersona mogla naći pod političkim pritiskom da oslobodi još ukrajinskog teritorija koji drže ruske snage, piše Sky News.

Arnold je rekao da je zauzimanje Hersona od "iznimne važnosti" za Ukrajinu te "moralna pobjeda" za ukrajinski narod.

"Ljudi su izašli na ulice i ukrajinske vojnike pozdravljaju kao osloboditelje. Ukrajinska će vojska morati ući u neke dijelove grada kako bi uklonila eksplozivne naprave koje su Rusi u njima ostavili kako bi je usporili. Nakon što se to napravi, Ukrajina će morati odlučiti kako će dalje", dodao je Arnold.

"Trenutno izgleda kao da će prilično lako zauzeti zapadnu obalu Dnjepra, a nakon toga će se odlučiti hoće li nastaviti s napretkom ili utvrditi tu poziciju", ustvrdio je stručnjak.

"S političke strane, bit će pritisaka da se oslobodi još teritorija budući da smo vidjeli što se događa na teritorijima koje Rusija kontrolira. Neće htjeti da išta ukrajinskog teritorija ostane u ruskim rukama", rekao je Arnold.

Stručnjak Instituta Royal United Services kaže da će prelazak rijeke Dnjepar biti kompleksna operacija.

"Vojne operacije na jugu zemlje bit će za Ukrajinu dosta komplicirane. Međutim, mislim da je za Ukrajinu najbolje da nastavi s kontraofenzivom na istoku", dodao je Arnold.

Stručnjak kaže da je odluka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se Rusija povuče iz Hersona pokazala da u Kremlju ipak razmišljaju donekle racionalno.

"Da je Rusija pokušala zadržati Herson, Ukrajinci bi vjerojatno opkolili gradi i natjerali ruske snage da se predaju. To bi Ruse koštalo možda čak i 20 tisuća vojnika", dodao je Arnold.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:19