KIM DARROCH

BRITANSKI VELEPOSLANIK KOJI JE TRUMPA NAZVAO NESTABILNIM PODNIO OSTAVKU 'U ovakvim uvjetima ne mogu obnašati svoju dužnost kako bi trebalo'

Kim Darroch
 Profimedia, Press Association

Britanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Kim Darroch dao je ostavku na svoju dužnost nakon skandala vezanom za curenje diplomatske prepiske u kojoj je kritički komentirao Trumpovu adminisrtaciju.

Diplomat Kim Darroch u svojim je bilješkama i izvješćima poslanim u London ustvrdio da bi Trumpovo predsjedništvo, koje smatra "nestabilnim" i "nekompetentnim", moglo "neslavno završiti".

"Ne mislimo da bi ta administracija mogla postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje podijeljena,manje nespretna i diplomatski nesposobna", napisao je Kim Darroch u jednoj od svojih poruka, kako ih je prenio Daily Mail.

Prema veleposlanikovim navodima Donald Trump ima veliku sposobnost negiranja skandala i kontroverzi u životu iz kojih se uvijek uspijeva izvući “iz plamena pohaban ali netaknut, kao [Arnold] Schwarzenegger u završnim scenama The Terminatora”. Dužnosnicima u Londonu poručuje da kako bi se učinkovito nosili s Trumpom moraju “iznijeti svoje točke jednostavno, čak i tupo”.

Na pitanje o bilješkama koje su procurile, američki predsjednik uzvratio je da Kim Darroch "ne služi dobro Ujedinjenom Kraljevstvu". "Nismo baš veliki obožavatelji tog čovjeka", rekao je Trump novinarima nazvavši Darrocha 'prilično glupim čovjekom'.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je odluku Darrocha da odstupi s diplomatske dužnosti.

- Trenutačna situacija onemogućava obnašanje dužnosti na način kako sam to zamislio, poručio je Darroch.

Šezdesetpetogodišnji Kim Darroch jedan je od najiskusnijih diplomata u Washingtonu, kamo je došao u siječnju 2016., prije Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:03