ZAOSTAJANJE NA SVIM RAZINAMA

BRITANSKI VELEPOSLANIK OSUDIO HRVATSKE SUSJEDE 'Tamo ništa ne funkcionira, političari se sukobljavaju, o reformama više i ne pričaju...'

 
Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović
 Dado Ruvić / Robert Fajt / Davor Pongračić / Reuters / Hanza Media

Bosna i Hercegovina ponovo se nalazi u problematičnoj fazi jer su reforme u toj zemlji zaustavljene, a njeni političari koncentrirani su uglavnom na međusobne sukobe, upozorio je britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson, u intervjuu kojega su u petak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Ferguson je kazao kako je to stajalište koje dijeli cijela međunarodna zajednica, uključujući i konstataciju da političari u BiH svojim djelima pokazuju kako im uopće nije stalno poduprijeti proces europskih integracija svoje zemlje.

"Europska unija je dala jasan signal da BiH sada ozbiljno riskira ponovni zastoj na svom europskom putu. Kontinuitet u provedbi reformi je zaustavljen. Umjesto da predlažu rješenja za ozbiljne ekonomske i socijalne probleme s kojima se suočavaju obični građani, većina vaših političara se međusobno raspravlja i troši vrijeme koje ova zemlja nema. Ostatak regije se kreće ka članstvu u EU provodeći reforme i gradeći infrastrukturu, a BiH ponovo zaostaje", kazao je Ferguson.

Ocijenio je kako bi u ovom trenutku vlasti na svim razinama morale pokazati više odlučnosti u provedbi reformi, a oporbi je poručio da odustane od jeftinog populizma i povede više računa o dugoročnim interesima građana.

Britanski veleposlanik kritizirao je i HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona BiH, koji je već dobio potporu u Domu naroda državnog parlamenta, no s malim izgledima da bude prihvaćen i u Zastupničkom domu odnosno da stupi na snagu.

Po Fergusonovu sudu ovaj je HDZ-ov postupak samo dodatno i bespotrebno zakomplicirao stanje u BiH, jer je riječ o jednostranom prijedlogu koji uz to ne uvažava međunarodne obveze BiH.

Veleposlanik: Prijedlog HDZ-a udaljava BiH od europskih standarda

"Smatramo da nas postojeći prijedlog još više udaljava od europskih standarda. Ovo bi moglo otežati dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU jer su ministri vanjskih poslova Unije jasno dali do znanja da će prilikom razmatranja zahtjeva BiH za kandidatski status posebnu pozornost obratiti na napredak u provedbi presude (Europskog suda pravde) u slučaju 'Sejdić i Finci'", kazao je Ferguson.

Prijedlog HDZ-a odnosi se isključivo na izmjene u načinu izbora hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH te izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH i ne nudi prijedloge za ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Britanski veleposlanik je kazao kako u međunarodnoj zajednici imaju razumijevanja za stajališta po kojima su potrebne izmjene koje bi obuhvaćale rješavanje nekih legitimnih zahtjeva Hrvata u BiH, no to se mora učiniti kroz približavanje zemlje standardima Europske unije.

Ferguson je upozorio i na nedopustive političke pritiske na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA) ističući kako to može dodatno ugroziti sigurnost građana BiH.

Ta je agencija na izravnoj meti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji ju je javno proglasio "neprijateljskom", ali i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji tvrdi da unutar agencije postoje paralelni sustavi koji djeluju po političkim nalozima i kriterijima.

"Veoma sam zabrinut jer se čini kako je OSA postala meta najnovijih sukoba između političkih stranaka. Ovo je izuzetno važna institucija i ključni partner u borbi protiv terorizma i teškog i organiziranog kriminala. Ulozi su visoki. Ako se onemogućava da ona radi svoj posao, rizici po građane će se povećavati. Od političara očekujemo odgovornost. Očekujemo da Agencija radi svoj posao profesionalno i detaljno, u interesu svih građana u BiH. Ovo, naravno, uključuje razmjenu obavještajnih podataka sa vlastima u Republici Srpskoj no ta obveza je dvostrana, te i RS treba dijeliti svoje informacije s OSA", poručio je Ferguson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 11:14