PROBLEMI

Britanski vojnici se žale zbog nedostatka veganskih obroka, smetaju im i čizme od kravlje kože

Mnogi su morali prijeći na vegetarijanstvo jer im je tijekom posluživanja hrane bilo preteško izbaciti sve životinjske proizvode
 Ilustracija/Robert B. Fishman/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Vegani koji su u službi u britanskoj vojsci i RAF-u (Royal Air Force: Kraljevsko ratno zrakoplovstvo) masovno se žale na loše prehrambene uvjete i prozivaju šefove koji im, tvrde, nisu osigurali čak niti opciju osnovnih veganskih obroka, zbog čega su mnogi, piše Daily Mail, morali prijeći na vegetarijanstvo jer im je tijekom posluživanja hrane bilo preteško izbaciti sve životinjske proizvode.

Pripadnicima britanskih oružanih snaga smetaju čak i uniforme - tvrde kako moraju kupovati vlastite veganske Doc Marten čizme s obzirom da odbijaju nositi one naručene koje se izrađuju od kravlje kože.

Procjenjuje se da je 2019. godine u Velikoj Britaniji bilo 600.000 vegana. Iz dobrotvorne organizacije The Vegan Society kažu kako taj broj nastavlja rasti, a sve je više vegana i u redovima vojske.

- Ključna je opskrba, a što se toga tiče, imate puno veće šanse postati vegan u Kraljevskoj mornarici ili Pomoćnoj kraljevskoj floti nego u Kraljevskim marincima. Kraljevsko zrakoplovstvo zapravo ovisi o trgovačkoj grupi. Morate se odreći svojih veganskih uvjerenja, barem u onim razdobljima kad ih kulinarski sustav unutar vojske jednostavno ne može podržati - objašnjava Damon Knight, službenik u Kraljevskoj mornarici.

Glasnogovornik Veganskog društva ističe kako se svim veganima u Velikoj Britaniji, bez obzira na to posluju li oni u vojnim snagama ili ne, prema zakonu o jednakosti moraju zaštititi njihova ljudska prava.

- Od vitalne je važnosti da poslodavci shvate kako imaju zakonsku dužnost ispitati u kojoj mjeri njihove politike i prakse mogu imati negativan utjecaj na zaposlenike vegane. Moraju učiniti sve kako bi uklonili uočene nedostatke s kojima se suočavaju vegani. Sve te barijere prisutne u vojsci ne samo da otežavaju rad onima koji već slijede veganski način života, već imaju potencijal i odbiti iz britanskih snaga sve one koji žele poticati veganstvo, osobito sad kad je sve više zainteresiranih za veganstvo te zaštitu životinja, zdravlja i okoliša - kažu iz udruge Vegan Society.

I dok oružane snage barem donekle nastoje udovoljiti veganima, oni koji su na prvoj liniji fronte suočavaju se s puno manje mogućnosti i teško da mogu slijediti halal, košer ili vegetarijansku dijetu, piše Daily Mail. Problem je, čini se, rašireniji u RAF-u i vojsci, dok je Kraljevska mornarica još 2019. uspješno testirala novu paletu veganskih obroka koji bi se mogli posluživati na moru.

Vegan Jo Joster za Daily Mail je ispričao kako jedna vježba kraljevskih marinaca završava klanjem i jedenjem živog zeca ili pileta.

- Odbijanje izvršavanja zadatka ne bi dobro prošlo... Spomenuti dio vježbe događa se na kraju dužeg razdoblja, nakon što ste usred polja proveli cijelu noć bez sna i hrane... I ta životinja zapravo je prva i jedina hrana koju ćete dobiti - nemate obvezu pojesti je, ali druge opcije nema - rekao je Jo.

Ministarstvo obrane još nije komentiralo pritužbe vojnika vegana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:18