NESTAŠICA

Britanski vojnici sjest će u kamione-cisterne i razvoziti gorivo do praznih benzinskih postaja

Građani već gotovo tjedan dana panično kupuju gorivo nakon što su naftne kompanije upozorile da nemaju dovoljno vozača
Nestašica goriva u Velikoj Britaniji / Ilustracija
 Paul Ellis/AFP

Britanski vojnici sjest će u kamione-cisterne i razvoziti gorivo do praznih benzinskih postaja kako bi se riješio problem nestašice vozača koji je izazvao poremećaje u opskrbi, najavio je u srijedu ministar gospodarstva Kwasi Kwarteng.

Mobilizirano je 150 vojnika koji će početi razvažati gorivo cisternama u sljedećim danima, izjavio je ministar Kwarteng.

"Proteklih nekoliko dana bilo je teško, svjedočili smo velikim redovima, ali mislim da se situacija stabilizira, dopremamo benzin na postaje. Mislim da ćemo riješiti problem", rekao je Kwarteng.

Građani u Velikoj Britaniji već gotovo tjedan dana panično kupuju gorivo nakon što su naftne kompanije upozorile da nemaju dovoljno vozača cisterni za dopremu bezina i dizela na benzinske postaje, pa su se njihovi spremnici ispraznili.

Premijer Boris Johnson pokušao je umiriti javnost tvrdnjama da se opskrba vraća u normalu, ali je istodobno pozvao građane da ne gomilaju zalihe goriva.

Nestašica oko 100.000 vozača izazvala je kaos u brojnim nabavnim lancima, ispraznivši police u trgovinama, a očekuju se i poskupljenja pred Božić.

Upitan može li jamčiti da neće biti problema uoči sezone blagdanske kupovine, Kwarteng je odgovorio da ne može jamčiti ništa.

„Želim reći samo da se situacija stabilizira“, naglasio je ministar gospodarstva.

Udruženje trgovaca benzinom (PRA), neovisnih trgovaca na malo koji čine oko dvije trećine 8.380 benzinskih postaja u Velikoj Britaniji, izvijestilo je u utorak da je 37 posto benzinskih postaja njegovih članova ostalo bez goriva.

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU početkom godine, pa prijevoznici ne mogu zapošljavati vozače iz članica Unije. Kako bi riješila problem, vlada je priopćila da će izdati privremene radne vize 5.000 stranih vozača, što je donedavno odlučno odbacivala.

"Želimo se pobrinuti da sve bude spremno kako bismo mogli odraditi Božić i razdoblje nakon njega, ne samo u opskrbi benzinskih postaja, već u svim dijelovima našeg opskrbnog lanca", rekao je premijer.

Prijevoznici, benzinske postaje i trgovci kažu da nema brzih rješenja jer je nestašica vozača akutna, a prijevoz goriva zahtijeva obuku i pribavljanje posebnih dozvola.

Europskim vozačima možda pak neće biti pretjerano zanimljiva viza koja bi trajala samo do 24. prosinca, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 19:36