STRAVIČAN RITUAL

Britanski vojnik 'pukao' u Afganistanu: Talibanima rezao prste i uzimao ih kao ratni trofej

Viši časnici spornog bataljuna navode kako je njihovim vojnicima rečeno da se prema ubijenima moraju ponašati s poštovanjem
 Screenshot: YouTube

Britansko ministarstvo obrane pokrenulo je opsežnu istragu nakon ozbiljnih optužbi da jedan britanski vojnik ubijenim talibanima rezao prste i čuvao ih kao ratne trofeje, piše Daily Mail.

Vojnik je trofeje skupljao tijekom posljednje misije svojeg bataljuna koja je završila u travnju. Njihova je baza inače smještena u pokrajini Helmand.

Objava ovog strašnog rituala posebno je uzbudila muslimane kojima tradicija nalaže da mrtve pokopaju sa svim dijelovima tijela.

- Optužbe su potresle bataljun. Afganistanska misija je bila njegova prva akcija stoga je moguće da je 'pukao' pod stresom te nije razmišljao kada je to činio - navodi vojni izvor za The Sun.

Viši časnici spomenutog bataljuna navode kako je njihovim vojnicima rečeno da se prema ubijenima moraju ponašati s poštovanjem . Britansko ministarstvo nije željelo reći je li vojnik suspendiran tijekom istrage.

Ovo nije posljednji slučaj da je neki britanski vojnik optužen za sakaćenje ili nepoštivanje neprijatelja . Nove optužbe dolaze mjesec dana nakon što je Europski sud za ljudska prava donio odluku da se obiteljima iračkim žrtava moraju isplatiti odštete za smrt njihovih bližnjih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 18:28