ESKALACIJA SPORA

Britanski željezničari najavili masovni štrajk: Sindikat je odbio najnoviju ponudu oko plaća

RMT je otkazao dva planirana nacionalna štrajka za 30. ožujka i 1. travnja, dok je još razmatrao najnoviju ponudu oko plaća
 Manuel Romano/Zuma Press/Profimedia/Manuel Romano/zuma Press/profimedia

Tisuće radnika na željeznici u Velikoj Britaniji će 13. svibnja stupiti u štrajk, nakon što je sindikat RMT odbio najnoviju ponudu oko plaća od strane željezničkih kompanija, što predstavlja novu eskalaciju u dugotrajnom sporu oko plaća.

Sindikat zaposlenih u željeznici, pomorstvu i prometu (RMT) priopćio je u četvrtak da je primio pojašnjenje od željezničkih operatera, po kojem bi rast plaća za pet posto u prvoj godini vrijedio samo ako RMT odustane od daljnjih štrajkova.

Rail Delivery Grupa (RDG), koja predstavlja britanske željezničke operatere i koja je RMT-u ranije ovog mjeseca dala novu ponudu za željezničke radnike, ocijenila je da je RMT pregovarao u "lošoj vjeri", da uskraćuje svojim članovima pravo glasa o dogovoru o poštenim plaćama, da nepotrebno ometa živote milijuna putnika, kao i da potkopava održivost industrije koja je ključna za britansko gospodarstvo.

Novi 24-satni štrajk uslijedio bi nakon što je RMT otkazao dva planirana nacionalna štrajka za 30. ožujka i 1. travnja, u trenucima dok je još razmatrao najnoviju ponudu oko plaća.

Štrajk najavljen za 13. svibnja poklopit će se i s velikim finalom Eurosonga u Liverpoolu, na kojem se očekuju tisuće posjetitelja.

Željeznički radnici su među stotinama tisuća zaposlenih diljem Britanije, uključujući učitelje, liječnike, medicinske sestre i državne službenike, koji su u sporovima oko plaća sa svojim poslodavcima, u vremenu dok je inflacija na najvišim razinama u posljednja četiri desetljeća, a kreće se na razini od oko deset posto, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:56