KONTROVERZNI MODEL

Britanski znanstveni savjet objavio da Otok de facto zbog omikrona čeka ‘sudnji dan‘: ‘To je SF, prevara, laž!‘

Mi općenito modeliramo ono što se od nas traži da modeliramo, rekao je profesor Graham Medley o scenariju sudnjega dana
 Ilustracija/Tolga Akmen/Afp/Profimedia

Znanstveni savjet vlade Velike Britanije (SAGE) prošloga vikenda objavio je kako bi zemlja mogla zabilježiti "astronomske brojeve žrtava" od covida-19 ukoliko se ne uvedu još strože epidemiološke mjere.

Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick izračunali su kako bi u Britaniji uskoro moglo biti i do 6000 mrtvih u danu, a osim što nisu ni previše optimistični kad je učinkovitost cjepiva u pitanju, smatraju i kako su trenutačna epidemiološka ograničenja neučinkovita, odnosno preblaga - ista prema njihovim procjenama smanjuju prijenos zaraze za samo 20 posto, prenosi Daily Mail.

Kad bi se ove njihove crne prognoze obistinile, stopa smrtnosti od covida među hospitaliziranima u Velikoj Britaniji iznosila bi čak 60 posto. Naravno, mnogi su ovakva predviđanja - prema kojima se tijekom ove zime očekuje i do 10.000 hospitalizacija na dan od koronavirusa - prozvali fiktivnima i preuveličanima, a o svemu se sad oglasio i sam znanstveni savjet (SAGE - The Scientific Advisory Group for Emergencies).

- Najvjerojatniji scenarij koji očekujemo jest oko 2000 hospitalizacija dnevno ove zime, što je polovica u usporedbi s prethodnim vrhuncem pandemije koji smo imali u siječnju prošle godine (kad još nije bilo cjepiva i antivirusnih lijekova, a samo mali dio stanovništva imao je imunitet), no ne smijemo zaboraviti kako još uvijek postoje velike nepoznanice kad govorimo o omikronu. Ono što je najvažnije, kad se izrađivao ovaj model, pretpostavljalo se da je omikron jednako ozbiljan i opasan soj poput delte. Ako se pak pokaže da je nova varijanta covida blaža, to bi definitivno smanjilo predviđeni broj teških ishoda. Osim toga, podaci o hospitalizacijama zaraženih omikronom jako kasne, što nam dodatno otežava procjenu ozbiljnosti situacije i procjenu učinkovitosti cjepiva - rečeno je.

Glavni istraživač SAGE-a, profesor Graham Medley s Londonske škole higijene i tropske medicine, otkrio je pak kako "(vladin) odbor ne razmatra optimistične scenarije jer to ne dovodi do donošenja odluka".

- Mi općenito modeliramo ono što se od nas traži da modeliramo. Postoji dijalog u kojemu politički timovi raspravljaju s modelarima o tome što im je potrebno za informiranje javnosti o njihovoj politici - rekao je Medley.

A drugi bivši vladin znanstvenik, koji je želio ostati anoniman, za Daily Mail je izjavio kako su "ove (crne) brojke fiktivne".

- Scenariji sudnjega dana usporedivi su sa znanstvenom fantastikom, ali mi to ne želimo dovoditi u pitanje jer obožavamo brojeve. Ako namjeravate proizvesti model koji kaže da bi moglo biti 6000 smrtnih slučajeva dnevno, stvarno biste trebali i priložiti vjerojatnost za takav scenarij. Modeli moraju pojednostaviti svijet kako bi predvidjeli budućnost, a ovdje je očito riječ o apsurdnoj budućnosti - komentirao je dotični znanstvenik, a profesor Keith Willison, kemijski biolog s Imperial Collegea u Londonu, procjene vladina savjeta nazvao je "široko pesimističnima" i "prijevarnima".

- Pa sam predsjednik vladina odbora (Graham Medley) tijekom vikenda je priznao kako se modeliraju isključivo oni scenariji koji su korisni za donošenje epidemioloških odluka. Ovi najgori mogući 'ishodi' proizvode se kako bi bihevioralna skupina u vladinu savjetu mogla uplašiti stanovništvo Ujedinjenog Kraljevstva da se pokori i opet zatvori. Scenariji o smrtima od covida divlje su pesimistični, rekao bih čak i lažni. Simptomi omikrona su blagi i mislim da polako dolazimo do toga da covid postaje endemska bolest koja se ipak može kontrolirati - smatra prof. Willison.

Nove crne procjene također nisu uzele u obzir niti činjenicu da je London već zapravo ušao u novi lockdown, zbog čega će druženja biti znatno manja nego inače, što bi trebalo smanjiti i stopu zaraze.

Profesor Anotida Madzvamuse, stručnjak za matematiku na Sveučilištu Sussex, upozorava kako su SAGE-ove procjene u najboljem slučaju "vrlo malo vjerojatne".

- Aktualni podaci s terena ne podržavaju njihovu mračnu prognozu. Sve ove pretpostavke prilično su hipotetske - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:12