STUDIJA O NOVOM SOJU

Britanski znanstvenici: ‘Dvije doze cjepiva nisu dovoljne protiv omikrona, treća je ključna‘

Znanstvenici su analizirali 581 slučaj omikrona, te ih usporedili sa tisućama slučajeva delta soja. Treća doza povećava zaštitu na oko 75 posto

Ilustracija

 Georges Gobet/AFP

Britanski znanstvenici ustvrdili su kako dvije doze cjepiva nisu dovoljne kako bi se ljudi zaštitili od nove omikron varijante koronavirusa. Najnovija analiza pokazuje kako su potrebne najmanje tri doze kako bi se stekao imunitet. BBC javlja kako su znanstvenici analizirali pojedinačne slučajeve zaraze delta i omikron sojom.

Za potonji je utvrđeno da treća doza cjepiva povećava zaštitu na oko 75 posto. Britanska javnozdravstvena agencija objavila je kako su cjepiva i dalje dobra zaštita protiv teških oblika zaraze koji zahtijevaju hospitalizaciju. No, diljem svijeta javljaju se dvojbe, jer mnogi brinu može li zasad dostupno cjepivo pružiti dovoljnu zaštitu protiv zaraze, odnosno, hoće li novi soj umanjiti učinkovitost cjepiva.

Znanstvenici su analizirali 581 slučaj omikrona, te ih usporedili sa tisućama slučajeva delta soja, kako bi ustanovili koliko su cjepiva učinkovita. Bili su razočarani dramatičnim podacima prema kojima učinkovitost rapidno pada nakon dvije doze AstraZenece ili Pfizera. Ipak, ustanovili su kako treća doza daje mnogo veću razinu zaštite.

Procjenjuju da će do sredine prosinca više od polovice slučajeva biti zaraza omikronom te da bi do kraja mjeseca virus mogao zaraziti više od milijun osoba.

Čelnica Imunološkog odjela pri britanskom UKHSA dr. Mary Ramsay pozvala je na oprez. Kaže da novo istraživanje ukazuje na potrebu dodatne zaštite jer je opasnost od omikrona veća od delte.

Istaknula je kako je pravo vrijeme da svi uzmu barem drugu dozu, koji to već nisu učinili, piše BBC.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je danas nove preporuke o dozama za pojačavanje učinka cjepiva protiv covida-19.

Opširnije o tome pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 19:16