TESTIRAJU SVE

Britanski znanstvenik: ‘Nova pravila putovanja došla su prekasno da zaustave val omikrona‘

Dodao je da je broj slučajeva zaraze omikron varijantom trenutno jako nizak te da misli da se prije radi o stotinama
 Adrian Dennis/AFP

Promjene pravila putovanja stigle su prekasno da bi imale utjecaja na potencijalni val omikron varijante u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je u znanstveni savjetnik britanske vlade Mark Woolhouse, prenosi u nedjelju BBC.

Woolhouse je rekao da ga donošenje novih pravila podsjeća na „zatvaranje vrata od staje nakon što je konj već pobjegao”.

On je naglasio da će, iako su uvezeni slučajevi omikron varijante „važni”, prenošenje unutar zajednice biti pokretač idućeg vala.

Dodao je da je broj slučajeva zaraze omikron varijantom trenutno jako nizak te da misli da se prije radi o stotinama „nego o tisućama”.

Izmjene pravila putovanja koje stupaju na snagu u utorak uključuju testiranja prije polaska za ljude koji stižu u Veliku Britaniju te stavljanje Nigerije na crvenu listu zemalja.

Vlada je poručila da su promjene bile nužne zbog porasta slučajeva zaraze omikron varijantom, povezanih s putovanjima.

Ministar zdravstva Sajid Javid je rekao da su mjere privremene.

Nigerija će biti dodana na crvenu listu zemalja od ponedjeljka, što znači da će osobe koje se vraćaju iz Nigerije morati 10 dana ostati u samoizolaciji u za to predviđenom hotelu.

Turistička industrija je promjene pravila opisala kao težak udarac.

Potpredsjednik vlade Dominic Raab priznao je da bi mjere mogle „uzrujati ili omesti” neke ljude, no ustrajao je u tome da je bilo ispravno da ministri rano poduzmu „postupne korake” kako bi izbjegli „veće poremećaje” u turizmu i gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 18:37