NACIJA U ŠOKU

Britanskog špijuna poslali u tajnu misiju, kad se vratio uslijedio je horor: ‘Da, ubio je sina...‘

Dotični je bio zlostavljan kao dijete, a u Waziristanu je svjedočio ekstremnom nasilju, uključujući i gledanje odrubljivanja glava

Sjedište britanske obavještajne službe MI6

 -/Uk City Images/Profimedia/-/uk City Images/profimedia

Tajna obavještajna služba Ujedinjenog Kraljevstva, poznatija kao MI6, poslala je vrlo ranjivog agenta u kamp za obuku džihadista u Pakistanu, nakon čega se vratio u domovinu i ubio vlastito dijete, otkriveno je u nedjelju.

Kako prenosi The Telegraph, muškarac, koji je tad bio u svojim 20-im godinama, poslan je u inozemnu špijunsku misiju iako je bilo procijenjeno da je emocionalno nestabilan.

- Dotični regrut imao je više zajedničkoga sa psihotičnom osobom, nego s prosječnim članom populacije zbog čega je bio u velikoj opasnosti od teškog šoka i traume - pokazali su dokumenti koje je objavio Sunday Times.

Muškarac je prvo radio za Sigurnosnu službu zaduženu za unutarnju sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (MI5), a onda je proslijeđen u MI6 koji ga je poslao u selo u Waziristanu, na pakistanskoj granici s Afganistanom, s ciljem da se ondje infiltrira u redove talibana i terorista al-Qaide koji su uspjeli pobjeći nakon napada na SAD 11. rujna.

Prema dokumentima koji su procurili u javnost, novak obavještajnih službi, koji je bio zlostavljan kao dijete, u Waziristanu je svjedočio ekstremnom nasilju, uključujući i gledanje odrubljivanja glava članovima obitelji optuženih da su američki špijuni.

Identitet dotičnog regruta nije objavljen iz pravnih razloga.

- Nakon što se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo, muškarac je pretrpio bolne uspomene i nasilne ispade prije nego što je ubio vlastito dijete. Nakon uhićenja, a do suđenja, boravi u osiguranoj psihijatrijskoj jedinici - objavljeno je.

Iako su njegovi odvjetnici tražili da ga se osudi za ubojstvo iz nehata na temelju smanjene ubrojivosti, porota ga je na uglavnom tajnom suđenju osudila za ubojstvo.

- Interno izvješće MI6 pokazalo je kako je regrut bio toliko ranjiv da nikad nije niti trebao biti poslan na tajni zadatak u kamp za obuku terorista. Obavještajne agencije platile su mu desetke tisuća funti u gotovini za informacije koje su im dostavljane tijekom nekoliko godina - tvrde njegovi odvjetnici.

- Psihološki izvještaj pokazuje kako je dotični bio nevjerojatno osjetljiv na PTSP. Iako nije bio svjestan vlastite dijagnoze i ranjivosti, poslali su ga u misiju. Bio je iskorišten. Obavještajne službe mislile su da će time nešto dobiti... Imali su dužnost skrbiti se o njemu, ali nisu se toga pridržavali i dijete je umrlo. Ti ljudi moraju odgovarati i vrijeme je da se takva politika promijeni - izjavio je Liam Kotrie, odvjetnik sa sjedištem u Salfordu koji je zastupao agenta.

Agencije su odbile komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:56