‘COVID CERTIFIKAT‘

British Airways će putnicima nuditi antigenske testove na koronu po cijeni od 300 kuna

Rezultati se dobivaju na e-mail skupa s opcijom preuzimanja covid certifikata za putovanja, ako je rezultat negativan
Avioni British Airwaysa
 Adrian Dennis/AFP

Britanska aviokompanija British Airways u želji da što prije pokrene turističku sezonu, počela je nuditi DIY testove na koronu.

Avioprijevoznik je, naime, ušao u suradnju s kompanijom Qured koja proizvodi covid-19 testove odobrene od britanske vlade. Oni koji putuju British Airwaysom moći će u Velikoj Britaniji kupiti Qured antigenske testove po cijeni od oko 290 kuna. Paket se sastoji od štapića za uzimanje brisa, male kasete koja ispituje rezultat, cijevi za ekstrakciju, puferske otopine koja uzorak prenosi na kasetu i uputa koje objašnjavaju cijeli postupak u 14 koraka.

Nakon što osoba naruči paket, dobiva e-mail od Qureda u kojem dogovara sastanak sa zdravstvenim djelatnikom koji nadgleda cijeli postupak. Sastanak je virtualni, održava se putem videopoziva i traje maksimalno 10 minuta. Zdravstveni savjetnik nadzire i savjetuje osobu kako da štapićem uzme bris i ispita uzorak.

Nakon toga, potrebno je pričekati 20 minuta i nakon toga poslati e-mailom fotografiju testa (kasete u kojoj je uzorak ispitan) i identifikacijskog dokumenta. Za par minuta, dolaze rezultati testiranja.

Testiranje ukupno traje pola sata, rezultati se dobivaju na e-mail skupa s opcijom preuzimanja covid certifikata za putovanja, ako je rezultat negativan.

Rezultati testiranja mogu se postaviti na aplikaciju British Airwaysa, VeriFLY, koja služi kao "zdravstvena putovnica". Na zahtjev zrakoplovnog osoblja ili graničnih službenika, osoba može pokazati te rezultate kako bi dokazala da nije zaražena i smije putovati.

Za sada se testovi mogu dostaviti samo u Britaniji, ali se mogu koristiti tamo gdje su rezultati brzih antigenskih testova priznati, poput SAD-a.

Aviokompanije diljem svijeta skupa s vladama i zdravstvenim radnicima proučavaju kako najbrže i najsigurnije vratiti putnike na putovanja.

Osim postojeće aplikacije VeriFLY, radi se i na razvoju aplikacije IATA Travel Pass. Riječ je o virtualnoj putovnici koja služi kao dokaz da je osoba cijepljena. Na njenom razvoju radi Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).

IATA je 23. veljače izjavila da bi putovnica mogla biti spremna za korištenje "u roku par tjedana". Bit će besplatna za korisnike, i moći će se koristiti na iOS i Android platformama.

U isto vrijeme, Europska unija ovaj tjedan predložila je uvođenje "digitalnih zelenih propusnica" koje bi služile kao dokaz da je osoba cijepljena. Prijedlog bi se trebao naći pred Europskom komisijom 17. ožujka i, ako sve ide po planu, putovnice bi mogle početi funkcionirati najranije krajem lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10