NOVI PROSVJEDI

Brnabić: ‘Blizu smo toga da kažemo - ne želite Rio Tinto u Srbiji - zdravo, doviđenja‘

Ekološki ustanak dao je ultimatum Vladi da do 7. siječnja na uvid javnosti stavi sve sporazume, odluke i eventualne ugovore koji su potpisani s ‘Rio Tintom‘

Ana Brnabić

 Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/Sputnik via AFP

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da je Vlada "blizu odluke" da poništi ugovore bivše vlasti kojima je kompaniji "Rio Tinto" omogućeno istraživanje litija na zapadu zemlje, dok su diljem Srbije ponovno održani prosvjeti i blokade prometnica sa zahtjevom da se "Rio Tinto" protjera.

"Blizu smo toga da kažemo – ne želite 'Rio Tinto' u Srbiji - zdravo, doviđenja, ali da vidimo koji je ceh koji su ti pijani bogataši napravili", rekla je Brnabić za provladinu komercijalnu TV Pink.

Ekološki pokreti organizirali su u subotu nove prosvjede i blokade, podsjećajući da Vlada nije udovoljia njihovim zahtjevima.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija i udruga, dao je ultimatum Vladi da do 7. siječnja na uvid javnosti stavi sve sporazume, odluke i eventualne ugovore koji su potpisani s "Rio Tintom".

Zatraženo je i da Vlada poništi uredbu o prostornom planu za projekt “Jadar” koji toj korporaciji omogućava dobijanje građevinske dozvole za gradnju rudnika i eksploataciju litija.

Kako izvršna vlast to nije učinila, a u međuvremenu su agenti "Rio Tinta" nastavili pritisak na mještane sela da prodaju imanja u području Jadra, gdje se istražuju zalihe litija, danas su organizirane jednosatne blokade autocesta u Beogradu i Novom Sadu, te magistralne ceste u Loznici, Čačku, Požegi, Topoli i na još nekoliko lokacija.

Organizatori prosvjeda su, ponavljajući svoje zahtjeve Vladi, najavili da će 15. siječnja radikalizirati prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:33