DOČEKALI SPAS

Brod s američkim državljanima isplovio iz Izraela prema Cipru

Najmanje je 30 američkih građana ubijeno, 13 je nestalih, a neki su među taocima koje je uzeo palestinski islamistički pokret Hamas

Američki se državljani u izraelskoj luci Haifi ukrcavaju na brod za Cipar

 Aris MESSINIS/AFP

Brod s američkim državljanima isplovio je u ponedjeljak iz Izraela prema Cipru, javljaju izvjestitelji AFP-a iz sjeverne izraelske luke Haife u kontekstu rata između Izraela i Hamasa.

Američko veleposlanstvo u Izraelu objavilo je u nedjelju da američke vlasti pomažu svojim državljanima i "članovima njihove uže obitelji, koji imaju važeću putovnicu, kako bi otišli iz Haife morem prema Cipru 16. listopada 2023."

Neki Amerikanci čekali su u luci u Haifi od 6 sati ujutro.

Brod bi trebao stići u Limassol u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik ciparskog ministarstva vanjskih poslova Theodoros Gotsis za Cyprus News.

Konstantinos Letymbiotis, glasnogovornik ciparske vlade, rekao je u ponedjeljak da je njegova zemlja primila "26 zahtjeva iz 26 zemalja da sudjeluje u evakuaciji i da vlada odgovara koliko može."

image

Američki se državljani u izraelskoj luci Haifi ukrcavaju na brod za Cipar

Aris MESSINIS/AFP
image

Američki državljani u izraelskoj luci Haifi čekaju ukrcavanje na brodu za Cipar

Aris MESSINIS/AFP

Prema podacima koje je prikupila novinska agencija AFP američki državljani najbrojniji su od 160 stranih državljana ubijenih u sukobu započetom napadom Hamasa 7. listopada na Izrael.

Najmanje je 30 američkih građana ubijeno, 13 je nestalih, a neki su među taocima koje je uzeo palestinski islamistički pokret Hamas.

Među stranim državljanima ubijenima u Izraelu najviše je Tajlanđana, njih 28, a 17 je talaca, te 16 ranjenih. Oko 30.000 Tajlanđana radi u Izraelu, najviše u poljoprivrednom sektoru.

Slijedi Francuska s 19 poginulih svojih državljana u Izraelu te 13 nestalih, a iza nje Rusija sa 16 poginulih i osam nestalih.

Ubijeno je i deset nepalskih državljana, po sedam državljana Argentine i Ukrajine, pet državljana Kanade, po četiri državljana Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunjske.

Poginule su i tri osobe s izraelsko-austrijskim državljanstvom, kao i po tri državljana iz Bjelorusije, Filipina i Brazila.

Dvije žrtve u Izraelu imaju Južnoafrička Republika i Peru, a po jednu Portugal, Čile, Turska, Španjolska, Kolumbija, Kambodža, Australija, Honduras, Azerbajdžan, Irska, Švicarska.

Većina tih zemalja prijavila je i nestanak svojih državljana.

Među taocima je najmanje osam državljana Njemačke i dvoje državljana Meksika.

Hrvatska nema poginulih ni nestalih prema raspoloživim podacima.

Iz službenih izvora za nestalim državljanima tragaju i Italija, Paragvaj, Tanzanija te Šri Lanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:51