UMRLO VIŠE OD 46.000 LJUDI

BROJ DOSAD ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM PREŠAO 900.000 Žarište pandemije postala je Amerika, epidemiolozi upozoravaju: 'SAD je tek na početku...'

Prizori iz Madrida, Pariza, Berlina i New Yorka
 AFP, ddpa Picture-Alliance

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 921.924 dok je broj umrlih skočio na 46.252, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins u srijedu navečer.

Zaraza koronavirusom diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar zaraze iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od Covida-19 dosegnuo brojku od 192.964.

Dok je najveći broj zaraženih trenutačno u Sjedinjenim Državama, više od 205 tisuća, najveći broj umrlih zabilježen je u Italiji. U toj je zemlji dosad zabilježeno 110.574 slučajeva zaraze, dok je umrlo 13.155 ljudi. Talijanske zdravstvene vlasti vjeruju da je zaraza u Italiji na svome vrhuncu, no Talijani diljem zemlje sve teže podnose karantenu, koja bi trebala trajati do Uskršnjeg ponedjeljka, 13. travnja. Prvi slučaj Covida-19 u Italiji je zabilježen 31. siječnja, prije 59 dana.

Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska. Dosad je zabilježeno 102.179 zaraženih, a umrlo je 9131 oboljelih. Tamo je prvi zaraženi otkriven 1. veljače, jedan dan poslije Italije. Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto.

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 77.558 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 57.749, a onda Velika Britanija s 29.857. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 4032 slučajeva umrlih, dok je u Njemačkoj taj broj još uvijek pod kontrolom i iznosi 891, kojemu se brojkom od 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija.

Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je u srijedu nakon video konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina. Građanima je upućeno upozorenje da se suzdrže od putovanja po Njemačkoj i u inozemstvo. To uključuje i posjete rodbini.

S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti. Koronavirusom su se zarazili premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles.

Iako je ukupan broj zaraženih slučajeva u SAD-u premašio 200 tisuća, Thomas Ingelsby, direktor Johns Hopkins Centra za sigurnost zdravlja upozorio je u nedjelju da je zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama tek na svome početku.

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije. Prvi slučaj je zabilježio 1. ožujka, a ubrzo je postao epidemije u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 08:57