StoryEditor
PROBLEM ILEGALNIH MIGRACIJA

Broj ilegalnih migranata u Sloveniji raste, od početka godine zabilježeno više od 11.000 prijelaza: 'Većinu ih vraćamo u Hrvatsku'

Migranti, Slovenija (arhiva)
 REUTERS

Slovenska policija zabilježila je od početka ove godine preko 11.000 ilegalnih prelazaka granice, kazao je u ponedjeljak slovenski ministar za unutarnje poslove Boštjan Poklukar.

Najbrojniji ilegalni migranti su iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a većinu ih vraćamo u Hrvatsku, kazao je Poklukar, odgovarajući na zastupnička pitanja o problemu ilegalnih migracija. Ukupno ih je od početka ove godine zabilježeno 11.291.

Policija u zadnje vrijeme, dodao je, primjećuje intenzivno krijumčarenje migranata na granici s Hrvatskom, a do sada je privela ukupno 324 krijumčara, među njima i četrdesetak slovenskih državljana, kazao je Poklukar.

Na pitanje oporbe o mogućem davanju policijskih ovlasti vojsci kako bi se granica bolje kontrolirala pred nezakonitim migracijama on je kazao da se takva mogućnost analizira i da bi se takav članak zakona o obrani mogao aktivirati u slučaju potrebe.

Osim toga, pojasnio je kako se trenutačno na slovensko-hrvatskoj granici podiže dodatna panelna ograda, a do kraja ove godine planiraju i zapošljavanje još stotinjak policajaca za bolju zaštitu granice.

Uoči nadolazeće zime može se očekivati povećan broj ilegalnih prelazaka granice, ali ne u onom stupnju kako je to bilo u vrijeme velike migracijske krize 2015/2016. godine, istaknuo je Poklukar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2020 06:19