KAOS U SUDANU

Broj mrtvih raste, tisuće bježe cestom uz koju leže trupla, vojnici prešli granicu: ‘Ubit će nas...‘

Od subote je poginulo više od 270 civila, pokazuju privremeni podatci
 -/Afp

Tisuće stanovnika bježale su u srijedu iz Kartuma cestom uz koju su ležala trupla i izgorjela oklopna vozila dok ne prestaju borbe između paravojske i regularne vojske u kojima je u zadnjih pet dana u Sudanu poginulo više od 270 civila.

Pješice i automobilom, civili pokušavaju spasiti živu glavu od unakrsne vatre Snaga za brzu pomoć (FSR), paravojske generala Mohameda Hamdanea Dagla, poznatijeg kao Hemedti i vojske kojom zapovijeda general Abdel Fattah al-Burhan.

"Život u Kartumu nije moguć", rekla je za AFP Alawya al-Tayeb (33) koja se uputila na jug. "Činim sve da moja djeca ne vide trupla" jer su "već traumatizirana".

Borbe koje su počele u subotu uglavnom se vode u Kartumu i u Darfuru, na zapadu, a dvojica suparničkih generala i dalje se oglušuju na pozive za primirje.

General Burhan, koji zapravo vlada Sudanom i general Daglo, njegov pobočnik, vodili su zemlju nakon njihova zajedničkog puča u listopadu 2021., kojim je prekinuta demokratska tranzicija i srušena civilna vlast. No sukob te dvojice tinjao je tjednima.

FSR i vojska proglasili su u srijedu "24-satno primirje" s početkom u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali kao i prethodno, najavljeno dan ranije, nije nikad stupilo na snagu.

U četvrtak se trebaju sastati čelnici UN-a, Afričke unije, Arapske lige i drugih područnih organizacija kako bi pozvali na novo primirje.

U sudanskome glavnom gradu više od pet milijuna stanovnika ostalo je bez struje i vode, a zalutali meci redovito probijaju zidove i prozore. Ponegdje bačena bomba pretvori zgradu ili bolnicu u gomilu šute.

Od subote je poginulo više od 270 civila, pokazuju privremeni podatci koje je u srijedu objavilo 15 zapadnih veleposlanstava.

Potonja pozivaju obje strane da "ne protjeruju stanovnike nezakonito, ne uništavaju civilnu infrastrukturu i ne priječe dopremu osnovnih namirnica i žurnu pomoć ranjenicima i bolesnicima".

Devet bolnica u Kartumu oštećeno je u bombardiranju obaju tabora. Ukupno 39 od 59 bolnica na sukobom zahvaćenom području je onesposobljeno za rad i zatvoreno, izvijestili su liječnici.

Zalihe hrane, ionako ograničene u zemlji s troznamenkastom inflacijom, sve su manje i nijedan kamion s namirnicama nije ušao u glavni grad.

Nekoliko desetaka kilometara od Kartuma život normalno teče, trgovine rade, prijevoz također.

U Darfuru, na zapadu zemlje, 320 sudanskih vojnika prešlo je granicu s Čadom, koja je od subote službeno zatvorena, jer se "boje da će ih FSR ubiti", rekao je čadski ministar obrane.

"Zasad nijedna strana ne pobjeđuje i s obzirom na silinu sukoba (...) stvari se mogu pogoršati prije nego dvojica generala sjednu za pregovarački stol", upozorava Clement Deshayes, predavač na sveučilištu Pariz 1.

Zato bi ih "njihovi regionalni partneri trebali pritisnuti, a izjave zasad ne idu u tom smjeru", rekao je za AFP taj stručnjak za Sudan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 13:32