StoryEditor
PANDEMIJA U REGIJI

Broj novozaraženih koronavirusom u BiH i dalje velik, danas je potvrđeno 45 novih slučajeva

Predstavnici zdravstvenih ustanova tvrde da je stanje još uvijek pod nadzorom te da nema razloga za uzbunu
 Elvis Barukcic

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom a predstavnici zdravstvenih ustanova u toj zemlji tvrde kako je stanje još uvijek pod nadzorom te da za sada nema razloga za uzbunu.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 400 uzoraka u protekla 24 sata zaraza potvrđena u 24 slučaja dok su u Republici Srpskoj testirali 154 uzorka a 14 je bilo pozitivnih na koronavirus.

Broj novozaraženih u BiH na dnevnoj je osnovi dvoznamenkasti već duže od dva tjedna a ukupni broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije u toj je zemlji  sada veći od tri tisuće dok je 166 osoba umrlo.

Predstanici zdravstvenih ustanova i tijela vlasti zaduženih za nadzor nad epidemijom tvrde kako sadašnji trend rasta broja novozaraženih još nije razlog za uvođenje oštrijih restriktivnih mjera.

"Bilo je nekih promjena u proteklim danima no mi smo i dalje zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ona je i dalje pod kontrolom", izjavio je novinarima u Banjoj Luci Branislav Zejković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske. Pojasnio je kako se zaraza zapravo širi unutar lokalnih zajednica a njihova žarišta su identificirana i nadziru se.

Najveća žarišta u RS trenutačno su u Modriči i Doboju gdje se zaraza proširila među zaposlenima u dvije tvornice.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić u ponedjeljak je ustvrdio kako situacija jest ozbiljna ali je još uvijek pod nadzorom.

"Dok imamo jedan standardni broj (novozaraženih), dok nemamo nagle skokove odnosno konstantni nagli porast možemo reći da je situacija pod kontrolom. Najvažnije u ovom trenutku je rad epidemioloških službi na terenu, da se kontakti izoliraju, i to je primarni način na koji možemo koliko-toliko držati, odnosno kontrolirati broj novozaraženih", kazao je Peršić za televiziju N1.

U Sloveniji jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 211 testova potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, ali nije bilo smrtnih slučajeva među već zaraženima, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Ukupan  broj osoba koje su od početka epidemije  bile inficirane sada iznosi 1496, broj umrlih ostaje 109, uz 23 trenutačno aktivna slučaja zaraze, objavio je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Zbog Covida-19 trenutačno je hospitalizirano sedam pacijenata, a među njima i jedan koji treba intenzivnu njegu, što je prvi slučaj težeoboljelog koji treba takvu pomoć nakon više tjedana.

U okviru relaksacije epidemioloških mjera uvedenih na početku epidemije, od jutros su na slovensko-hrvatskoj granici ponovo otvoreni svi malogranični prijelazi. Na  listu epidemiološki sigurnih država Slovenija je od ponedjeljka uvrstila i Crnu Goru, dok je granica s Italijom od danas "otvorena", s liberalnim  režimom prijelaza koji je na njoj vladao prije 10. ožujka kad je zbog žarišta koronavirusa na sjeveru Italije bila zatvorena.

Otvaranje unutarnje "schengenske"  granice simbolično su u jutarnjim satima međusobnim susretom i zagrljajem na samoj graničnoj crti  obilježili Klemen Miklavčič i Rodolfo Ziberna,  gradonačelnici talijanske Gorizije i slovenske Nove Gorice, gotovo spojenih gradova, na mjestu gdje je 2004. godine ulazak Slovenije u Europsku uniju pozdravio tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:28